Právě liška je v Evropě největším přenašečem takzvané sylvatické formy vztekliny, tedy choroby získané od volně žijících zvířat. Od roku 1989 do roku 2002 probíhalo v českých lesích jejich plošné očkování. Podle ministerstva zemědělství nelze riziko vztekliny podceňovat, ale obnovení očkování zatím hodnotí jako zbytečné.

„K plošné vakcinaci lišek proti vzteklině, která je velmi nákladnou a organizačně komplikovanou záležitostí, není v současné době důvod,“ potvrdil mluvčí resortu Vojtěch Bílý.

Na vakcínu proti vzteklině nebo i tu kombinovanou přivedli chovatelé malé i velké psy.
Vzteklina i psinka. Pozor na zvířata z Ukrajiny, mohou zavléct nebezpečné nemoci

Česko má status země prosté vztekliny od roku 2004, k čemuž pomáhá především povinné očkování psů proti vzteklině. V zemi probíhá i plošný monitoring vztekliny u lišek a také psíků mývalovitých, kdy se vyšetřují čtyři ulovená nebo uhynulá zvířata na každých sto kilometrů čtverečních.

„Od začátku roku do konce října bylo vyšetřeno téměř 2300 zvířat, všechny případy, tak jako v předchozích dvaceti letech, byly negativní. Systém prevence a veterinárního dozoru je v ČR na světové úrovni a při aktuální nákazové situaci je plně dostatečný,“ doplnil Bílý.

Slovensko a Polsko nebyly jedinými zeměmi, kde se vzteklina letos objevila. Případy hlásily Rumunsko či Moldávie. Desítky ohnisek zaznamenali v Turecku. I proto do České republiky platí zákaz dovážet psy, kočky a fretky bez očkování.

Očkování pro lidi

Podle lékařů je se vzteklinou stále třeba počítat a pokousání zvířetem vždy lékaři hlásit. Současná populace lišek je už zcela bez protilátek. Proti vzteklině existuje i lidské očkování a podstupují ho většinou cestovatelé, kteří míří do exotických zemí. Podle lékařky a garantky odborných procesů Centra očkování a cestovní medicíny Avenier Hany Tkadlecové na vzteklinu sice v posledních letech žádní Češi nezemřeli, riziku ale vystaveni byli.

Kočka u veterináře.
Očkování koček proti vzteklině není povinné. Jedná se ale o vhodnou prevenci

„Registrujeme v našich ordinacích případy po poranění zvířetem při pobytu v rizikových oblastech světa v rámci dovolených,“ uvedla.

Zdroj: DeníkNěkteří myslivci, zoologové a zootechnici přemýšlejí, zda se vůči chorobě nenechat preventivně očkovat. Podle Tkadlecové by každý měl zvážit míru rizika podle toho, kde se koníčku nebo práci věnuje. „Očkování lze doporučit, pokud se jedná geograficky o oblast do padesáti kilometrů od hranic se státy s výskytem vztekliny,“ poznamenává lékařka.

V diskusi o možném rozšiřování vztekliny po evropském kontinentu se také často skloňuje migrace velkých šelem, jako jsou vlci nebo rysové. Podle odborníků jsou domněnky, že šelmy nákazu po kontinentu roznesou, liché. „Vlk se může teoreticky vzteklinou nakazit, ale v evropských reáliích je to nepravděpodobné. Nadále platí, že největším rezervoárem jsou lišky,“ řekl odborník na šelmy Hnutí Duha Miroslav Kutal.