„Od třetího května definitivně uvolňujeme holičství, kadeřnictví, pedikúry, manikúry, masérské, kosmetické nebo regenerační služby, péči o zvířata nebo lázeňskou léčebně rehabilitační péči. Obchody rozhodneme ve čtvrtek, podle aktuálních pandemických ukazatelů,“ napsal Havlíček na twitteru.

Jde o služby takzvané péče o tělo za situace, kdy se setkává jeden zákazník s jedním poskytovatelem služeb. Zákazníci přitom musí absolvovat antigenní či PCR test v řádném odběrovém místě. „Přístup k těmto službám mají i ti, kteří onemocnění prodělali v posledních 90 dnech a jsou bez příznaků, a také ti, kteří mají potvrzení o očkování,“ uvedl ministr zdravotnictví Petr Arenberger. V provozovnách budou platit hygienická opatření stejně, jako při uvolněních v minulosti.

Uzavřená část papírnictví v Praze
Na začátku května se zřejmě obchody neotevřou. Prouza: Neférová hra ministra

Otevření obchodů podle ministra zdravotnictví závisí na tom, jaká bude ve čtvrtek situace v Česku a jak se budou vyvíjet predikce pro následující dny a týdny.

Opatření ve školství

K uvolnění opatření v oblasti školství či kultury dojde od 3. května v Královéhradeckém, Karlovarském a Plzeňském kraji. Tyto regiony již dosáhly nebo v nejbližší době dosáhnou incidence 100 případů na sto tisíc obyvatel týdně. „Od 3. května se do škol rotačně vrátí druhé stupně,“ potvrdil ministr školství Robert Plaga.

Situace se podle něj vyvíjí pozitivně také v Praze a Středočeském kraji. „Je velmi pravděpodobné, že ve čtvrtek přijmeme rozhodnutí, že se od 3. května mohou v plném rozsahu otevřít mateřské školy a v rotačním schématu také druhé stupně základních škol. Je to podmíněno poklesem pod hranici 100 na sto tisíc,“ doplnil.

Indická mutace

V souvislosti s indickou mutací koronaviru bude od půlnoci 27. dubna Indie zařazena do seznamu zemí s extrémním rizikem nákazy. V této kategorii je v současné době například Brazílie. „S tím souvisí zpřísnění některých opatření. Od půnoci je zakázáno do Indie cestovat, domů se mohou navrátit pouze rezidenti žijící v Indii, ti musí absolvovat PCR test před odletem a také po příletu, navíc další test musí absolvovat po deseti dnech v Česku,“ upřesnil Arenberger.

Otevření obchodů či respirátory

Již dříve například Arenberger avizoval, že v pondělí zřejmě nedojde k otevření dalších obchodů. Důvodem je předpoklad, že hranice sta případů koronaviru na sto tisíc obyvatel týdně se do té doby zřejmě nepodaří dosáhnout.

Lidé s rouškami v Praze
Venku by mohly stačit jen roušky, řekl Arenberger. Češi je budou nosit i v létě

Arenberger také naznačil, že by se v následujících týdnech mohla povinnost nosti na ulici respirátory třídy FFP2 mohla změnit v povinnost nošení roušek. Ochrana nosu a úst však podle něj zůstane povinná i v létě, například ve skupinách více osob.

Vláda v pondělí schválila také konvergenční program ČR, ve kterém je nastíněn vývoj veřejných financí do roku 2024 a který musí Česko zaslat Evropské komisi. Počítá v něm například s růstem důchodů v příštím roce o zhruba 450 korun.

Dalším přijatým opatřením je pak hromadné prominutí daně z příjmů, kterou by musely firmy zaplatit kvůli nedodržení zákonných podmínek při pořízení majetku na odborné vzdělávání. Nepřijdou tak o možnost daňového odpočtu za pořízení majetku, který slouží i k praktické výuce studentů či učňů.