Jestli se na Štědrý den dočkáme sněhu, není jisté. Bílá barva, která evokuje idylickou ladovskou zimu, je však hitem letošních Vánoc. Koneckonců i umělý stromeček se dá pořídit v zasněženém stylu. Pokud však dáváte přednost čerstvé borovičce nebo jedličce, tento rok vsaďte na bílé ozdoby a řetězy. Existují i speciální spreje s umělým sněhem, kterými můžete strom trochu nastříkat.

Perníčky
Jak mít na Vánoce dobré a měkké perníčky? Pečte je v ten pravý čas

Z krabice, v níž skladujete starší ozdoby, vyberte baňky, řetězy nebo třeba mašle, které jsou v bílé barvě nebo mají světlé odstíny. Bílá si dobře rozumí s béžovou či šedou. Drobnější doplňky pak vylaďte do pastelových barev.

Dotek přírody

Samozřejmě si můžete trendy koule nebo řetězy koupit nové. Ale dřív, než se vydáte do nákupních center, zajděte do lesa, kde si nasbírejte větvičky nebo šišky. Koupit nebo vyrobit si můžete i ozdoby ze slámy.

Dotek přírody by na vás dýchnout měl jak ze slavnostního prostírání, tak i z výzdoby interiéru. Nevzdávejte se blýskavých dekorací, které již máte doma, ale zkuste mezi ně vložit například šišky, kůru, větve nebo sušené ovoce. Na stromeček také můžete navěsit skořici či vánoční cukroví.

Farář Zbigniew Czendlik.
Zbigniew Czendlik: I Vánoce mají svou hymnu. Když zazní, mám husí kůži

Nemusíte se trápit tím, jakou mají přírodní ozdoby barvu, pokud je smícháte právě s bílou. Nezapomeňte také na světelné řetězy – měkké, přirozeně teplé světlo svíček a luceren vnese do svátečně vyzdobeného domova magičtější atmosféru.