Co všechno musí zahrnovat příprava rekonstrukce staršího domu?
Pokud se rozhodnete pro kompletní rekonstrukci, dívejte se kolem sebe, ptejte se přátel a známých na jejich zkušenosti a přemýšlejte, co všechno byste rádi ve svém domě měli a jak by měl fungovat. Uprostřed těchto úvah je dobré zapojit projektanta nebo architekta, aby vám řekli, jaký je technický stav domu a co všechno lze uskutečnit. Starý dům nemůžete úplně přizpůsobit obrazu svému. Naopak se většinou musíte přizpůsobit vy původním konstrukcím, které buď není možné zbourat, nebo by to bylo příliš drahé. Následuje zaměření skutečného stavu, příprava studie, samotného projektu rekonstrukce a jednání s dotčenými orgány a stavebním úřadem, který vše nakonec povolí. Jakmile máte povolení, můžete konečně kopnout do země.

V barvě rzi a mědi
Bydlení v barvě rzi a mědi: méně znamená více

Titulní stranaZdroj: denikCo lidé podle vašich zkušeností nejvíce podceňují?
Finanční náročnost stavebních úprav. Setkávám se s názorem, že rekonstrukce je výrazně levnější než novostavba, protože se dům jen opraví. Ale tak tomu není. I proto si toho často naplánují daleko více, než kolik mají k dispozici peněz. A v okamžiku, když už se nastěhují, podceňují pravidelnou údržbu. Dům je totiž závazek. Není to tak, že ho zrekonstruujete a dalších 30 let na něj nebudete muset sáhnout.

S jakými technickými problémy se nejčastěji setkáváte?
Problémem, který má snad každý druhý starší dům, jsou dešťové vody. Nejsou odvedeny od domu, ale tečou pod základy a vzlínají přes stěny. Dům poškozují hned třemi způsoby. Vlhké zdivo se rozpadá, uvnitř domu se tvoří plísně a po letech zatékání začnou základy v některých místech klesat a dům praskat. Přitom je řešení poměrně snadné – odvést dešťové vody dále od domu. Dále je to špatná orientace ke světovým stranám, umístění domu na pozemku nebo komplikované osazení do terénu.

Jak vyrábět a neztrácet teplo
Elektřina, plyn nebo solární panely? Každý zdroj tepla pro dům má klady i zápory

Co chybějící projektová dokumentace?
Každý majitel domu má povinnost mít aktuální projektovou dokumentaci, což se ve skutečnosti příliš nedodržuje. Ale většina majitelů má alespoň tu původní a zbytek se před rekonstrukcí doměří.

Na co bychom se měli zaměřit při stavebně technickém průzkumu staršího objektu?
Záleží na tom, zda dům teprve kupujete, nebo už ho máte a chystáte rekonstrukci. Více pozornosti je třeba věnovat domu při nákupu. V okamžiku, kdy ho už máte, se musíte se všemi problémy smířit. Orientaci ke světovým stranám a umístění domu na pozemku jsem už zmiňoval. Ideální je mít ulici na severní straně domu, zahradu na jižní straně a okna obytných místností do zahrady. Rekonstrukci mohou komplikovat stavby na přiléhajících pozemcích, například sousedova garáž. Takovou stranu jen těžko zateplíte nebo stěnu odvlhčíte. Ze skutečně technických parametrů domu je důležité věnovat pozornost vlhkosti a statickým poruchám. Důležité jsou i dispozice a úvaha, jak moc je potřebujete změnit, aby z původní stavby vůbec něco zbylo. Nedá se říci, že by existoval nějaký úplně špatný dům. Záleží spíše na kombinaci možností a požadavků majitele a stavu. Velmi problematické bývají rekonstrukce, které se dotýkají historických staveb. Domy, které mají památkovou ochranu, musejí mít povolení od památkářů, kteří mohou nařizovat, jaké postupy, materiály a součásti se při rekonstrukci smějí použít. Když tyto požadavky nedodržíte, nemusíte získat kolaudaci a můžete dostat nařízenou změnu do původního stavu či pokutu.

Celý rozhovor si přečtete ve čtvrtečním magazínu Bydlení, který je součástí regionálních Deníků.

Dále si přečtete také:

- Jak zjistit cenu a co všechno do rozpočtu na rekonstrukci zahrnout?
- Je dobré při hledání nové podoby domu oslovit architekta, nebo stačí projektant?
- Jak poznat spolehlivou stavební firmu?
- Řízení na stavebním úřadu
- Retro ohlédnutí aneb Kuchyňské spotřebiče za socialismu
- Dýně budou vašemu bytu slušet

Předplaťte si Deník s pravidelnými čtvrtečními přílohami již od 76 Kč měsíčně. (objednávejte ZDE) nebo si jej můžete objednat i telefonicky na 272 015 015.