„Musím upozornit zvídavé řidiče, ale i ty, kteří budou chtít nějakým způsobem provokovat, že naše nová auta dovedou změřit rychlost vozidla nejen před nimi, ale i za sebou,“ řekl při přebírání nových policejních aut, která budou sloužit na 29 dálničních odděleních, ředitel české dopravní policie Jiří Zlý.

Dobře udržovaná Tatra 138 hasičského sboru v Bezděkově u Klatov
K požárům jezdí veteráni. Na obměnu aut dobrovolných hasičů je třeba 14 miliard

Pořizovací cena za jeden automobil BMW 540i xDrive Touring: 2,2 milionů korun
Maximální rychlost – 240 km/h
Zrychlení z 0 na 100 – 5,2 vteřin
Výkon - 245 kW (333 koní)

Nová auta mají stíhat všem silničním pitárům. Vozy jsou vybavené mild-hybridními zážehovými šestiválci o výkonu 245 kW (333 k), pohonem všech kol xDrive, osmistupňovou samočinnou převodovkou a adaptivním podvozkem.

„Důležitým krokem pro zlepšení podmínek a kvality policejní práce je také pravidelná obměna vozového parku. Jsem rád, že policisté budou moci ve službě využívat taková moderní, bezpečná a rychlá vozidla, jako je těchto deset vozidel,“ řekl náměstek policejního prezidenta pro ekonomiku Jaromír Bischof.

Nehoda luxusního hybridu 

Nejde o první BMW, se kterým má česká policie zkušenosti. V roce 2017 nevydržel ani měsíc ve službě luxusní hybrid BMW i8, který si vypůjčili jihomoravští policisté od soukromé společnosti. Auto nabouralo při přehlídkové jízdě pro doprovod prezidenta Miloše Zemana, který v tu dobu pobýval na jihu Moravy. Nehoda se stala na Brněnsku, podle policie za ní mohl kolaps policisty za volantem.

V autě se zranil i zástupce šéfa hradního protokolu Vladimír Kruliš.

Přebírání policejního vozu BMW i8: