V Libereckém kraji je sníh i na hlavních silničních tazích. Nákladní auta ráno stála na kopci Šébr na silnici 9 mezi Svorem na Českolipsku a Jiřetínem pod Jedlovou na Děčínsku, další uvízla na silnici II. třídy u Brádlecké Lhoty na Semilsku. Od středy je pro auta nad šest tun zavřená cesta přes Oldřichovské sedlo na silnici III. třídy mezi Mníškem a Raspenavou na Liberecku. Náročné stoupání je pro kamiony při sněžení nesjízdné, objížďka vede po silnici přes Frýdlant.

Hustě sněžilo v Olomouckém kraji. Některé silnice ve vyšších polohách kraje jsou kvůli několikacentimetrové vrstvě čerstvého sněhu nesjízdné pro nákladní auta. Policie nabádá řidiče k opatrnosti.

Jak vypadá situace na silnicích v Olomouckém kraji? Čtěte zde:

Dálnice D35 u Mohelnice na příjezdu od Olomouce, 8. dubna 8:15
Sníh na Šumpersku zkomplikoval dopravu, problémy i na hlavních tazích

Na dálnici D35 u Mohelnice zkomplikovala provoz ve směru z Olomouce na Hradec Králové nehoda čtyř vozidel. Obešla se bez zranění. "Na místě po nehodě zůstává odstaveno jedno ze zúčastněných vozidel, které je označeno a čeká na odtah. Na dálnici se tvoří kolona nákladních vozidel, které prozatím z důvodu nesjízdnosti Mohelnického kopce nemohou pokračovat v jízdě dále ve směru na Moravskou Třebovou," informovala před devátou hodinou policejní mluvčí Jiřina Vybíhalová.

Problémy přetrvávají na silnici I/35 ve směru z Mohelnice na Studenou Loučku. Úsek byl ráno zcela nesjízdný pro nákladní dopravu, pro osobní s maximální opatrností. Nákladní doprava stála také na silnici I/46 v kopci mezi Šternberkem a Moravským Berounem. Silnici na Opavu byla před devátou hodinou již chemicky ošetřená a s opatrností průjezdná pro osobní i nákladní auta.

Se zvýšenou opatrností jsou kvůli sněhovým přeháňkám sjízdné také některé silnice v Moravskoslezském kraji. Na silnici I/56 mezi obcemi Bílá a Ostravice na Frýdecko-Místecku je i pro těžká vozidla nad 12 tun uzavřen zhruba dvacetikilometrový úsek silnice. Úsek mezi Ostravicí a Bílou policie uzavírá v zimním období často. Na této beskydské komunikaci silničáři nesmějí s ohledem na ochranu vody v přehradě Šance používat k údržbě silnic sůl. Vozovku sypou jen drtí.

V Moravskoslezském kraji došlo k několika nehodám. Čtěte zde: 

Ilustrační snímek.
Pozor, sníh a náledí! Osm zraněných při čtvrteční ranní sérii nehod v kraji

Ráno museli záchranáři vyjíždět k šesti haváriím vozidel na Karvinsku, Frýdecko-Místecku a Opavsku. Při nehodách bylo zraněno osm lidí, vesměs lehce nebo středně těžce.

V Ústeckém kraji se na Děčínsku tvořily ráno v obcích Kytlice, Huntířov a Ludvíkovice sněhové jazyky. Ty se mohou tvořit i v Královéhradeckém kraji, zejména v horách. Na silnicích v hradeckém kraji ráno zůstávala vrstva rozbředlého sněhu. Opatrní by měli být řidiči hlavně na Jičínsku, Královéhradecku a Trutnovsku.

Jak to vypadá v Pardubickém kraji? Čtěte zde:

Kolony od Svitav na Moravskou Třebovou, 10:40
FOTO: Mohelničák už jede, silnice je konečně suchá

V Pardubickém kraji nový sníh leží na silnicích hlavně ve výše položených oblastech. Většinou je rozbředlý, někde se také tvoří ledovka, uvádějí silničáři. Kluzké vozovky už zapříčinily několik dopravních nehod.

Silnice na Vysočině jsou kvůli sněžení sjízdné s opatrností. V noci na dnešek připadlo i několik centimetrů sněhu, někde chumelilo i ráno. Sypače jezdily v celém kraji. Policie zaznamenala od 05:00 šest dopravních nehod, byly bez zranění. Řidiči musí jezdit opatrně, sdělila ČTK mluvčí krajské policie Dana Čírtková v 06:30.

„Ačkoli mám stále zimní gumy, byl to ráno docela mazec. Například kruhový objezd se židlí v Pelhřimově byl ráno pod ledem. Věřím, že lidé, kteří už přezuli, budou mít velký problém,“ komentoval situaci na silnicích Martin Beneš z Pelhřimova.

Situaci na Vysočině sledujeme zde: 

Nehoda u Heraltic na Třebíčsku.
Sníh a led na silnicích na Vysočině: auto v křoví nebo kamion blokující cestu

Policisté ráno na Vysočině řešili minimálně šest dopravních nehod. Například v Jakubově u Moravských Budějovic havaroval autobus. „Narazil do plynové přípojky u rodinného domu. Unikající plyn hasiči zastavili,“ uvedla mluvčí krajských hasičů Petra Musilová.  V době nehody jeli v autobusu dva lidé. „Oba vyvázli bez zranění. Příčinu a okolnosti nehody teď zjišťují policisté,“ doplnila Musilová.

Také na silnicích ve Zlínském kraji dnes ráno místy ležel sníh. Na silnici I/50 poblíž motorestu Rasová v katastru obce Komňa na Uherskohradišťsku podle hasičů ráno bouraly osobní auto a dodávka, v místě se tvoří kolony.

Sněžit podle meteorologů může místy i během dne. Odpoledne vystoupí teploty nejvýše k šesti stupňům. Vát bude čerstvý vítr, který může mít někde v nárazech rychlost i kolem 55 kilometrů v hodině, k večeru bude slábnout. Koncem týdne by se už mělo oteplit.