Koalice Spolu a PirSTAN podepsaly vládní dohodu a program před týdnem ve Sněmovně. Smlouvu ještě před podpisem podpořila širší vedení Starostů a nezávislých, občanských demokratů, TOP 09 i lidovců. Pirátské předsednictvo pověřilo šéfa strany Ivana Bartoše, aby před hlasováním o ratifikaci dokument podepsal.

Podpis koaliční smlouvy mezi koalicemi Spolu a PirSTAN
Strany hledají kandidáty na ministry. Množí se omluvenky

Bartoš Pirátům a Pirátkám za hlasování poděkoval. "Společné rozhodnutí o vstupu do vlády vnímám jako velký závazek odvádět co nejlepší práci. A je to také závazek pro členy Pirátské strany směrem k voličům, kteří nám dali důvěru ve volbách. Hájit budeme samozřejmě nejen jejich zájmy, ale zájmy všech občanů této země," uvedl.

Voliči, kteří dali svůj hlas koalici PirSTAN podle Bartoše očekávají, že strana se bude v maximální možné míře snažit prosazovat svůj program. "Díky podpoře voličů a naší členské základny tak můžeme a budeme aktivně činit," podotkl.

Česko podle něj čelí kromě koronavirové krizi také krizím energetické a ekonomické, vládu tak čeká tvrdá práce. "Ke všemu jsme ale odhodláni se postavit čelem a hledat nejlepší řešení pro tuto zemi. Kromě toho máme jasný plán pro námi svěřená ministerstva a budeme dál plnit roli hlídacího psa demokracie, tedy dohlížet na dodržování domluvených mantinelů programu," dodal.

Piráti by ve vznikající vládě měli obsadit tři ministerská křesla.

Vysoká účast

Hlasování všech Pirátů začalo v pátek dopoledne, skončilo dnes ve 22:00. V anketě se mohlo vyjádřit 1193 členů. Hlasování v anketě doprovázela velmi vysoká účast, zúčastnilo se jí přes 90 procent oprávněných členů a členek.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová
Sněmovnu vede šéfka TOP 09 Pekarová Adamová. Interpelace se mají změnit

Piráti minulý týden rozhodli o tom, že hlasování bude tzv. zásadní, takže pro odsouhlasení koaliční smlouvy byla nutná podpora více než 60 procent hlasujících.

Členové Pirátů mohli také hlasovat pro ukončení projednávání návrhu bez usnesení, pro tuto možnost se vyslovilo 190 hlasujících, pro odročení rozhodnutí na řádné jednání celostátního fóra bylo 77 členů a členek. Hlasující mohli být zároveň pro více možností.