Denní nárůst potvrzených případů nákazy se minulý týden ve všedních dnech pohyboval od pondělních 209 až po pátečních 323 pozitivních testů, což byl třetí nejvyšší nárůst od začátku epidemie v Česku. V sobotu a neděli pak stejně jako o minulém víkendu klesl přírůstek nakažených pod 200.

 Zároveň se ale stejně jako o předchozích víkendech prudce propadl počet provedených testů, a to ze zhruba sedmi až osmi tisícovek ve všedních dnech jen na 5159 v sobotu a 2740 v neděli. Nedělní podíl nově nakažených na množství testů tak po dvou týdnech přesáhl čtyři procenta.

Hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová.
Hygienička Rážová: Semafor bude v pondělí příznivější než před týdnem

Za dnešek zatím přibylo 100 nově nakažených, takže od březnového začátku epidemie v zemi bylo potvrzeno 18 454 případů nemoci. Přes 70 procent nakažených se už z choroby vyléčilo. Nadále přibývá aktuálně nemocných s covidem-19, jejichž počet se už minulý týden dostal podle údajů ministerstva na nejvyšší hodnoty od začátku epidemie. Nyní aktuálně nemocí trpí 5081 lidí. Počet úmrtí lidí nakažených koronavirem v posledních dnech nestoupal, od čtvrtka zůstává na 390.

Nejpostiženějším okresem je Frýdecko-Místecko

Situace není podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové alarmující. Zásadní podle ní je, že nerostou počty hospitalizovaných a lidí ve vážném stavu. V nemocnicích se podle údajů k dnešnímu večeru léčilo 106 lidí s covidem-19, z nichž 20 bylo v těžkém stavu.

Nejpostiženějším regionem je stále Frýdecko-Místecko, kde připadá na sto tisíc obyvatel zhruba 82 nově zaznamenaných případů covidu-19 za posledních sedm dní. Následuje Klatovsko s více než 38 případy a město Praha a okres Kolín shodně s více než 27 případy. Zhruba 24 nakažených za uplynulý týden v přepočtu na sto tisíc obyvatel má okres Praha-východ.

Hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová.
Hygienička Rážová: Semafor bude v pondělí příznivější než před týdnem

Ministerstvo zdravotnictví dnes zveřejnilo mapu regionů podle míry rizika nákazy covidem-19, tedy takzvaný semafor. Jako regiony se zvýšeným rizikem byly na mapě uvedeny jen město Praha a okres Frýdek-Místek, které jsou na zeleném stupni, prvním ze tří. Ostatní regiony jsou na semaforu bílé, tedy s nulovým nebo zanedbatelným rizikem nákazy.

Podle hlavní hygieničky se situace ve většině regionů zlepšila. V prvním semaforu, který představilo ministerstvo minulé pondělí, bylo na zeleném stupni devět regionů a ostatní byly bílé.