„V polovině roku 2020 mi bylo zrušeno členství v rámci ukončení činnosti brněnské organizace ANO, jíž jsem byl členem od roku 2013. Po návratu do stejné řeky (stoky) nikterak neprahnu,“ sdělil Plaga Deníku s narážkou na korupční kauzu bývalých místních zastupitelů ANO v Brně známé pod názvem Stoka. Plaga dodal, že má nyní jiné priority, než žádat o vstup do ANO: „Členství neřeším.“

Spor o Hniličku

Pravdou ovšem je, že Plaga má dlouhodobé spory s premiérem Andrejem Babišem. Patří k těm ministrům, kteří mají vlastní názor a do své agendy si nenechají příliš zasahovat. Babiš ho chtěl odvolat už předloni na jaře při částečné rekonstrukci vlády, ale Plagu v úřadě podržela silná podpora odborné veřejnosti a neziskových organizací.

Nově jmenovaný ministr zdravotnictví Jan Blatný vystoupil na tiskové konferenci společně s premiérem Andreje Babišem 29. října v Praze.
Blatný končí v čele ministerstva zdravotnictví, tvrdí ČT. Babiš to odmítá

Předseda vlády mu také vyčítá, že nebyl nadšen odejmutím tělovýchovy z resortu školství a jejím zařazením pod novou Národní sportovní agenturu. Podle něj Milanu Hniličkovi jako jejímu šéfovi házel klacky pod nohy.

Opozice ovšem připomíná, že nyní je sport zcela mimo kontrolu sněmovny, zatímco dřív za něj zodpovídal ministr školství. Aktuálně si stěžuje na fakt, že Hnilička v pátek bez konzultací a nečekaně odvolal oba své místopředsedy. Robert Plaga v TV Prima uvedl, že kdyby se na vládě hlasovalo o Hniličkově odvolání, byl by pro.