Lázeňská zařízení totiž často odmítají brát klienty s tímto voucherem hrazeným státem. Jednak podle nich není jasná metodika, jednak se bojí, že brzy budou mít vyčerpaná pravidla veřejné podpory. Ta je nyní 200 tisíc eur (asi 5,3 milionu korun) za tři roky na jedno lázeňské zařízení. Jedny lázně tak mohou přijmout cca 1300 poukazů. A protože peníze od státu dostávají lázně až zpětně, bojí se, že jim vouchery nad horní částku nikdo neproplatí.

Čekání na Evropu

Po včerejším vyjádření Ministerstva pro místní rozvoj, které za program odpovídá, to vypadá, že se celá věc ocitla v patové situaci. Stát totiž chce po Evropské unii, která podobné dotační tituly často sponzoruje, aby zvýšila možnou částku veřejné podpory na čtyřnásobek.

Některé lázně už další klienty s vouchery od státu nepřijímají, oznamují to na svém webu
Do lázní s voucherem od státu? Manželé z Olomouce nepochodili

„My v tuto chvíli děláme všechno možné, aby tento limit byl stanoven na 800 tisíc eur na jeden podnik. To je asi 5300 využitelných voucherů,“ konstatoval náměstek ministryně pro místní rozvoj David Koppitz. Domnívá se, že by k dohodě mohlo dojít na přelomu měsíce. Ale zda tomu tak opravdu bude, není známo.

Překvapivý zájem

Podle dat organizace CzechTourism, na jejíchž webových stránek kudyznudy.cz je možné si voucher stáhnout, stát o příspěvek na dovolenou v lázních požádalo necelých 95 tisíc lidí. Reálně se jich využila necelá desetina.

„Zájem předčil očekávání,“ říká prezident Svazu českých lázní Eduard Bláha. Do lázní kvůli koronaviru přestali jezdit cizinci a mají je nahradit „dotovaní“ Češi. Ale pokud se situace včas nevyřeší a zařízení budou vouchery odmítat, nemusejí přijet. „Samozřejmě máme obavu, že pojedou jinam,“ dodává Bláha.

Barvy podzimního listí nádherně zbarvily krajinu Krušných hor i v okolí hradu Hasištejn. Foceno 19.10. 2019.
Krušné hory: místo stvořené jak pro aktivní turistiku, tak i pro odpočinek