Potvrdilo se tak, že ze zařízení pro seniory se stává smrtící past a jejich obyvatelé, ale i zaměstnanci patří v současnosti mezi nejohroženější. Ministerstvo zdravotnictví proto minulý týden vydalo pokyn, který přikazuje domovům pro seniory, aby vyčlenily pokoje pro své klienty, kteří onemocněli novým typem koronaviru, či jim měřily teplotu bezkontaktními teploměry. Tento pokyn rozhořčil zaměstnance těchto zařízení. Často ho totiž kvůli nedostatku prostředků nemohou splnit.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová vystoupila 31. března 2020 v Praze na tiskové konferenci po schůzi vlády k aktuálnímu vývoji ohledně šíření koronaviru
Koronavirus v domovech pro seniory: Maláčová chce širší testování

„Aby se předešlo rozšíření nákazy, je rovněž nutné zajistit personál, který bude výlučně pečovat o osoby s onemocněním covid-19. Teplota se bude měřit také všem zaměstnancům, a to před příchodem do práce,“ konstatuje se v opatření.

Mylné představy

„Jsme malokapacitní zařízení a představa pana ministra, že někde najednou seženeme další jednu nepřetržitou směnu, která nám vykryje nakažené klienty, je absolutně scestná,“ upozorňuje například ředitelka Domova Jitřenka v Opočně na Rychnovsku Kamila Vilímková.

„Některým doporučením a opatřením nerozumím. Nejen u nás je složité vytvořit oddělené úseky pro pacienty nakažené koronavirem. Problém je to i z personálního hlediska,“ uvedl šéf Sociálních služeb města Pardubic Petr Krejčí.

Domov U Trati v Litoměřicích
Koronavirus v litoměřickém Domově U Trati: Pozitivní test má 52 seniorů

Podobně mluví i Alena Fiedlerová z Centra sociální pomoci v Litomyšli. „Proti nařízení jsme se důrazně ohradili. Ministerstvo nemá vůbec představu, jakým způsobem fungují pobytové služby, co je možné a co je opravdu sci-fi,“ sdělila Deníku.

Najdou se ale samozřejmě i výjimky. Například Domov pro seniory U Pramene v Lounech. Oddělení izolace už tam funguje několik dní. „Klientům dvakrát denně měříme teplotu, a pokud ji má někdo vyšší, umístíme ho na toto oddělení,“ řekla ředitelka Jana Černá. Během karantény rozhodne lékař, zda musí dotyčný do nemocnice.

Roušky a respirátory

Zaměstnanci domovů pro seniory i handicapované i nadále čelí nedostatku ochranných prostředků. Situace se totiž podle ankety Deníku mezi jednotlivými zařízeními zlepšila jen v některých z nich.

V domově pro seniory Iris v Ostravě se objevil koronavirus (COVID-19) u tamní zaměstnankyně, 31. března 2020.
Domov pro seniory Iris v Ostravě hlásí koronavirus. Nakazila se ošetřovatelka

„Asi jako většina poskytovatelů i my bojujeme s nedostatkem roušek vyjma rukavic. Zaměstnanci proto z vlastní iniciativy začali šít látkové roušky,“ uvedla například ředitelka domu pro seniory v jihočeském Chýnově Jana Zadražilová.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník