Z definice rizikového kontaktu přitom vychází například trasování, kdy hygienici zjišťují, kolik měl nakažený člověk rizikových kontaktů. Na možné rizikové kontakty upozorňuje také aplikace eRouška. Podle Prymuly jsou právě trasování a eRouška opatřeními, která se úplně nezdařila a mají podstatně nižší účinnost, než se předpokládalo. Mutace koronaviru podle exministra také snižují účinnost vakcín, už naočkované lidi tak bude možná nutné přeočkovat upravenou vakcínou.

Prymula řekl, že koronavirus i po téměř roce, kdy se v Česku šíří, odborníky stále překvapuje. Přestože o něm mnohé vědí, přítomnost nakažlivějších mutací ukazuje, že některé věci už neplatí. V Česku se minimálně od začátku prosince objevuje takzvaná britská mutace, která se podle odborníků šíří asi o 40 procent rychleji.

Do hor především o víkendech vyrážejí zástupy lidí. Podle ministra Blatného je to nebezpečné.
Stovky lidí na svazích? Hory jsou semeništěm nákazy, upozorňuje Blatný

"To, že jsme si mysleli, že nějaký kontakt do 15 minut, by neměl být příliš rizikový, to už zdaleka také neplatí," řekl Prymula. Podle něj se lidé mohou nakazit i za několik sekund, pokud budou spolu bez roušek a někdo například kýchne. Zároveň se ale podle Prymuly nedá jednoduše říci, co je v současnosti rizikový kontakt. Riziko ale zásadně snižuje to, pokud lidé mají roušku nebo respirátor. "Ukazuje se, že bariérová ochrana pomocí roušek má podstatně větší význam, než se na počátku myslelo," uvedl Prymula, který je nyní poradcem premiéra Andreje Babiše (ANO).

Naopak mezi opatření, která nejsou tak účinná, jak se původně předpokládalo, řadí bývalý ministr trasování a aplikaci eRouška. Důvodem neúčinnosti trasování je podle Prymuly neochota nakažených hlásit další lidi, s kterými byli v kontaktu. Nyní lidé hygienikům hlásí v průměru méně než jeden rizikový kontakt. Pomoci by podle Prymuly mohl finanční bonus pro lidi v karanténě, o kterém se nyní jedná.

"Druhá věc, která se úplně nezdařila, je třeba eRouška. Protože ve snaze, aby nebyla vnímána jako jakýsi prostředek, který nás špehuje a který je průlomem do našeho soukromí, tak byl vytvořen model, který je téměř k ničemu," řekl Prymula. Aplikaci, která má uživatele upozornit na kontakt s nakaženým člověkem, si loni nainstalovalo 1,5 milionu lidí. "Já sám mám eRoušku nainstalovanou řadu měsíců a musím říct, že mě ještě ani jednou neohlásila, že bych byl v kontaktu s někým pozitivním, přestože jsem se do toho kontaktu dostal už xkrát," doplnil Prymula.

Naočkované možná bude nutné časem přeočkovat 

Mutace koronaviru snižují účinnost vakcín proti nemoci covid-19. Je možné, že vakcíny se budou v budoucnu upravovat a už naočkované lidi bude nutné přeočkovat, uvedl dále Prymula pro ČTK.

Data z Velké Británie podle Prymuly ukazují, že mutace koronaviru snižuje účinnost vakcíny firmy Novavax, která zatím nebyla registrována pro použití v Evropské unii. "Tam, kde dominovala britská mutace, vidíme, že účinnost vakcíny, která byla obecně na 89 procentech, se snižuje o nějakých čtyři pět procent," řekl Prymula.

Očkování proti koronaviru - ilustrační foto.
Další zmatky. Očkování proti novému koronaviru u praktických lékařů zatím nebude

Takzvaná britská mutace se minimálně od začátku prosince loňského roku vyskytuje i v Česku. Kromě toho odborníci popsali také jihoafrickou a brazilskou mutaci. U jihoafrické mutace jsou podle Prymuly výsledky ještě výrazně horší. Kvůli mutacím se může stát, že se budou očkovací látky podobně jako u vakcíny na chřipku každoročně měnit.

"Vakcína se opravdu může dostat do podoby, v které byla vakcína chřipková, kdy si změny vyžadují to, aby vakcína byla připravována individuálně na každou sezonu. Může se stát, že to opravdu bude jednou za rok, protože mutace viru budou tak rozsáhlé," uvedl Prymula.

Odborníci zatím neví, jak dlouhou ochranu budou jednotlivé vakcíny poskytovat. Takzvané inaktivované vakcíny, které zatím nejsou v Česku používány, mohou mít kratší ochranu a podle Prymuly u nich bude nutné po šesti měsících přeočkování. Inaktivované očkovací látky používají usmrcený virus a nyní je podle článku Martiny Sittové z Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně vyvíjejí například firmy Sinovac a Sinopharm. Naopak u genových vakcín, kam patří očkovací látky firem Pfizer/BioNTech a Moderna, které se nyní v Česku používají, zřejmě nebude podle Prymuly nutné přeočkování dříve než za dva roky.

Lidé v rouškách - Ilustrační foto
Češi a roušky: Průzkum ukázal, zda je lidé nosí jednorázově, víckrát nebo vůbec

Do Česka by mohla příští týden dorazit také očkovací látka od firmy AstraZeneca, kterou minulý týden pro použití v EU registrovala Evropská komise. Má nižší účinnost než dosud používané vakcíny, asi 60 procent. Na podzim loňského roku se zdálo, že AstraZeneca je k registraci nejblíže, a proto s ní ČR při tvorbě očkovací strategie významně počítala. Podle Prymuly tak není vyloučeno, že bude nutné strategii "mírně upravit".

"Na počátku bychom byli vděční, kdybychom měli vakcínu, která má účinnost 60 procent. Nicméně ve světle toho, že její bratříčci (vakcíny firem Pfizer/BioNTech a Moderna) získali registraci dříve a data ukazovala účinnost mezi 90 a 95 procenty, tak toto číslo už úplně impresivní není," poznamenal Prymula.