Mírně se zhoršily i dva další ukazatele indexu - průměr počtu nakažených na sto tisíc obyvatel za dva týdny a čtrnáctidenní průměr pozitivně testovaných mezi seniory. Naopak nepatrně se snížil podíl hospitalizovaných, u nichž byla nákaza zjištěna až v nemocnici. Žádná změna však nebyla tak výrazná, aby se projevila na bodovém skóre.

V sobotu ráno ministerstvo uvádělo, že kvůli mezitýdennímu nárůstu hospitalizací stoupl protiepidemický index o dva body na 73, dnes ale jeho hodnotu zpětně snížilo na 71.

Dítě u počítače, internet, sluchátka vyučování. Ilustrační foto.
Nejen výuka. Polovina dětí používá teď internet víc než před epidemií

Aktuálně se s nákazou potýká v zemi přes 98 tisíc lidí. V sobotu laboratoře provedly 14 500 PCR testů na covid-19 a přes 13 tisíc antigenních testů, to je zhruba poloviční počet než ve všední dny. Podíl potvrzených případů nemoci na počtu provedených testů stoupl z necelých 28 procent na 32,69.

Ve vážném stavu bylo 989 pacientů s covidem, což je v únoru zatím nejméně. Od začátku epidemie se v Česku novým typem koronaviru nakazilo téměř 1,035 milionu lidí, skoro 920 tisíc se mezitím vyléčilo a 17 235 lidí s covidem zemřelo.

Nákaza se nyní nejvíc šíří na Sokolovsku, za uplynulých sedm dní tam přibylo v přepočtu na sto tisíc obyvatel zhruba 1334 případů covidu-19, následuje Chebsko (1306) a Trutnovsko (1288). Na opačném konci žebříčku je okres Jeseník, kde evidují za poslední týden 160 nakažených na sto tisíc obyvatel.

I když hodnota PES už od poloviny ledna, tedy 25 dní, nepřetržitě odpovídá čtvrtému stupni pohotovosti, v Česku platí opatření pro nejpřísnější, pátý stupeň. Původně se indexem měla vláda řídit při vyhlašování restrikcí a případném uvolňování, ale nyní už jeho hodnota není podle ministerstva zdravotnictví relevantní. Hlavním ukazatelem je naplněnost nemocnic.

Pátý stupeň PES má platit, když je rizikové skóre systému na 76 či více bodech ze sta. Nejvyšší hodnoty dosáhl index na začátku roku, kdy se tři dny držel na 90 bodech. Od 14. ledna, kdy klesl na 75 bodů, se už nedostal na víc než 73 bodů. Při loňském zavedení indexu PES ministerstvo uvádělo, že zmírnění opatření se má zvážit, zůstane-li index rizika aspoň sedm dní v nižším pásmu.

Dojde k dalšímu zpřísnění? 

Minulý týden však ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) řekl, že index PES už nemá pro určování opatření význam, rozhodující je uvolnit přetížené nemocnice. Situace se podle něj nelepší, protiepidemická opatření přestala fungovat a nemocnice jsou na hraně kapacit.

Covidové odělení nemocnice v Liberci
Index PES vzrostl na 73 bodů. Počet zemřelých přesáhl hranici 17 tisíc

V pondělí vláda posoudí možná zpřísnění či úpravy, ve hře může být i další omezení cestování. Premiér Andrej Babiš (ANO) se ale přiklání k tomu, že kabinet musí spíše lidi přesvědčit k dodržování nynějších pravidel. Jako motivaci je podle něj nutné připravit podmínky otevírání škol, dalších obchodů či služeb.

Nemá smysl zpřísňovat opatření, pokud je lidé nebudou dodržovat, uvedl v pátek premiér.

Od 27. prosince se v Česku proti koronaviru očkuje. Vakcínu zatím dostávají především zdravotníci, pracovníci a klienti sociálních zařízení a senioři nad 80 let. Zdravotníci k sobotnímu večeru podali přes 346 tisíc dávek vakcíny, víc než 91 tisíc lidí dostalo obě potřebné dávky, uvádí web ministerstva. Z toho bylo v sobotu podáno 2430 dávek, zatímco ve všední dny to bylo mnohonásobně víc, očkování dokončilo přes 1600 lidí. Nejvíc očkování za tento týden vykazuje čtvrtek, na který připadá 16 729 podaných dávek.

V Česku se zatím očkuje vakcínami od společností Pfizer/BioNTech a Moderna. Do země v sobotu dorazila také první dodávka vakcíny od firmy AstraZeneca, distribuce do očkovacích center začne po víkendu.