Proti novému koronaviru se v Česku očkuje od 27. prosince. Přednostně dostávají vakcínů senioři, zdravotníci a učitelé. Dosud bylo aplikováno 1 068 683 dávek některé ze tří druhů očkovacích látek. Obě potřebné dávky dostalo přes 298 tisíc lidí.

Od začátku loňského března, kdy byl výskyt nového typu koronaviru v Česku potvrzen poprvé, se podle údajů hygieniků nakazilo 1,4 milionu lidí. Zhruba 1,2 milionu se už uzdravilo, naopak 23 226 lidí s prokázaným covidem zemřelo. V březnu dosud zemřelo 2475 nakažených, v průměru 190 denně. V únoru to bylo 144 případů úmrtí za den.

Očkování v Krásné Lípě.
Očkování se otevře pro další skupiny. Neopatrnost může lidi stát místo ve frontě

Za letošní březen přibylo ve statistikách zatím 159 tisíc nově nakažených. Nejvíce se epidemie v posledních dnech šíří na Jablonecku a Kolínsku, kde za poslední týden přibylo 1195, respektive 1173 nových případů na 100 tisíc obyvatel. Přes 1100 nakažených za posledních sedm dní vykazují ještě okresy Česká Lípa, Jindřichův Hradec a Písek.

Podíl pozitivních případů odhalených preventivním testováním v sobotu činil 2,5 procenta, o týden dřív se blížil čtyřem procentům. U tzv. diagnostické indikace, kdy jsou testováni třeba lidé vykazující příznaky covidu-19, podíl pozitivních testů klesl ze 42 procent před týdnem na 38 procent.

Mírně nižší byl v sobotu oproti předchozímu týdnu i podíl pozitivních u epidemiologické indikace testů, kdy jsou testováni lidé například kvůli možnému kontaktu s nakaženým. Dosáhl 24,2 procenta, zatímco předchozí čtvrtek to bylo přes 25 procent.

Zdravotnická zařízení pod tlakem

Nadále čelí velmi vysokému vytížení zdravotnická zařízení. V sobotu bylo v nemocnicích 8365 pacientů s covidem, z toho 1935 v těžkém stavu. Oproti předchozí sobotě vzrostl počet hospitalizací o 222 případů.

Český premiér Andrej Babiš
Nespravedlivé rozdělování vakcín: Babiš volá po mimořádném summitu EU

K dnešnímu ránu bylo v zemi podobně jako v minulých dnech podle ministerstva volných 12 procent lůžek na jednotkách intenzivní péče (JIP) a anesteziologicko-resuscitačních odděleních (ARO) a 25 procent standardních lůžek s kyslíkem.

Rezerva neobsazených míst pro covidové pacienty je ještě na reprofilizovaných lůžkách, která jsou za běžného provozu určena k poskytování péče jiného typu či odbornosti.

Reprodukční číslo k dnešku kleslo pod hodnotu jedna, což znamená zpomalování šíření choroby. Číslo udává průměrný počet dalších lidí, které nakazí jeden pozitivně testovaný. Rizikový index protiepidemického systému PES, kterým se původně řídila opatření proti šíření koronaviru, se dnes snížil z úrovně nejvyššího pátého stupně pohotovosti na hodnotu odpovídající čtvrtému stupni.

 

Děti v zařízení pro okamžitou pomoc se nemohou setkávat s rodiči
Od Vánoc jen přes telefon. Děti z SOS vesniček přišly o kontakt s rodiči

Reprodukční číslo se z pondělních 1,01 snížilo na 0,97. Nad hodnotou jedna se předtím vytrvale drželo už od začátku února. Každý člověk pozitivně testovaný na koronavirus tak v průměru nakazil více než jednoho dalšího člověka. Od konce února, kdy číslo vystoupalo až na hodnotu zhruba 1,23, reprodukční číslo postupně klesalo.

Pokles reprodukčního čísla 

Právě díky poklesu reprodukčního čísla se dnes snížilo také rizikové skóre protiepidemického systému PES z pondělních 76 bodů na 73 bodů. Index PES je tak na úrovni čtvrtého stupně, ačkoli oficiálně dále zůstává na nejvyšším stupni pohotovosti. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v lednu uvedl, že skóre PES už není pro určování opatření proti šíření covidu-19 relevantní.

Kromě reprodukčního čísla se mírně snížily i další tři ukazatele pro výpočet indexu PES. Jde o podíl hospitalizovaných, u kterých se covid-19 prokázal až v nemocnici, počet nově nakažených koronavirem na sto tisíc obyvatel za posledních 14 dní a čtrnáctidenní průměr nakažených mezi seniory.