V Česku nyní opatření odpovídají třetímu stupni rizika, byť je rizikové skóre už devátý den ve čtvrtém stupni. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) dnes vládě navrhne přechod do čtvrtého stupně. Opatření by se tak zpřísnila, zatím ale není jasné od kdy.

V nemocnicích bylo v neděli 4203 lidí s covidem, za den jejich počet stoupl o 92. V těžkém stavu je 556 pacientů. V minulém týdnu počet hospitalizovaných stoupal až ke čtvrtečním 4429, začátkem listopadu jich bylo i více než 8000.

Antigenní testy na covid-19
Antigenní testování na covid-19 by mohlo začít už od středy. Je o něj zájem

V Česku už s covidem zemřelo od března více než 9600 lidí, v neděli do statistik přibylo 45 úmrtí, za prosinec zatím 1150. Laboratoře dosud odhalily 581 079 nákaz, téměř 506 tisíc se už vyléčilo. Aktuálně je v republice s potvrzenou nákazou 65 548 lidí, většina má lehký průběh.

O víkendech se obvykle méně testuje. V sobotu laboratoře provedly téměř 16.000 testů, v neděli přes 8500. V obou dnech ale podíl pozitivních testů byl kolem 23 procent. V pracovních dnech minulého týdne bylo denně testů více, v pátek i 28 tisíc.

V současné době se podle dat ministerstva zdravotnictví nákaza šíří nejvíce na Havlíčkobrodsku, kde za posledních sedm dní přibylo v přepočtu na sto tisíc obyvatel 506 případů covidu-19. Následuje Rychnovsko a Chrudimsko.

Kontroly na hranicích v době koronaviru.
Průjezd přes Německo nyní není možný. Ministerstvo zahraničí žádá vysvětlení

Skóre PES je ke dnešku nejvyšší ve Zlínském kraji, kde dosáhlo 81 bodů. To odpovídá nejvyššímu, pátému stupni rizik, který je vymezen 76 až 100 body. V něm je pět krajů, vedle Zlínského se v něm drží Královéhradecký, Pardubický a Olomoucký kraj. Nově je v něm Ústecký kraj, Moravskoslezský se naopak vrátil do čtvrtého.