Kromě reprodukčního čísla mají na počet bodů vliv i další tři ukazatele. Mírně se zhoršil průměr počtu nakažených na sto tisíc obyvatel za dva týdny a čtrnáctidenní průměr pozitivně testovaných mezi seniory. Naopak nepatrně se snížil podíl hospitalizovaných, u nichž byla nákaza zjištěna až v nemocnici. Žádná z těchto změn ale nebyla tak výrazná, aby se projevila na bodovém skóre.

Očkování proti koronaviru. Ilustrační snímek
Britská mutace může být ve více než polovině případů, domnívá se imunolog Hel

Před měsícem byl počet hospitalizovaných o 2000 větší a před týdnem v pondělí bylo v nemocnicích více než 6000 pacientů s covidem, tedy o 500 více než nyní. Podle ministerstva zdravotnictví jsou ale nemocnice na hraně svých kapacit. Naplněnost nemocnic je nyní podle vlády hlavním ukazatelem pro určování opatření proti šíření nákazy.

Statistiky ovšem nezahrnují pacienty, kteří po deseti dnech nevykazují příznaky koronaviru a jsou vedeni jako negativní, v nemocnicích ale dál zůstávají, někdy i týdny až měsíce. Podle údajů ministerstva zdravotnictví sledujících kapacity lůžkové péče je ale nyní v celé zemi volných 19 procent všech lůžek na jednotkách ARO a JIP, konkrétně je to 757 lůžek, z toho 221 je vyčleněno pro covidové pacienty.

Od začátku epidemie se v Česku nemocí covid-19 nakazilo více než 1,037 milionu lidí, přes 922 tisíc se vyléčilo a 17 333 lidí, u kterých se prokázal covid-19, zemřelo. Aktuálně se s nákazou potýká přes 97 tisíc lidí. V neděli laboratoře provedly téměř 7400 PCR testů na covid-19 a více než 12 700 antigenních testů. Ve všedních dnech bývá PCR i antigenních testů kolem 30 tisíc. Podíl potvrzených případů nemoci na počtu provedených testů klesl z více než 32 procent na 27,69 procenta.

Počet zemřelých s covidem koncem minulého týdne překročil 17 tisíc, na překonání poslední tisícovky obětí stačil zhruba týden. V poslední době umírá 110 až 130 nakažených lidí denně. Za sobotu jich ministerstvo eviduje zatím 97 a za neděli 53, zpětně ale počty většinou zvyšuje.

Nákaza se nyní nejvíc šíří na Trutnovsku, za uplynulých sedm dní tam přibylo v přepočtu na sto tisíc obyvatel zhruba 1295 případů covidu-19, následuje Sokolovsko s 1225 a Chebsko s 1221 případy za poslední týden na sto tisíc obyvatel. Na opačném konci žebříčku je okres Jeseník, kde evidují za poslední týden 142 nakažených na sto tisíc obyvatel.

Návrat maturantů do škol

Vláda dnes projedná pokračování nouzového stavu i po 14. únoru, zatím pro tento návrh ale nemá dojednanou většinu poslanců. Ministři také zváží, zda ještě nezpřísní či jinak neupraví nynější restrikce.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) před několika dny nevyloučil například možnost omezit cestování mezi kraji, většina politiků včetně premiéra Andreje Babiše je ale proti takovému kroku.

Střední zdravotnická škola Agel v Ostravě
Otevření škol jako priorita. Maturanti by se mohli vrátit do lavic od března

Kabinet také posoudí finanční motivaci lidí, aby se nevyhýbali karanténě či izolaci. Ve hře je příspěvek nebo vyšší nemocenská.

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) předloží vládě plán, podle něhož by se maturanti mohli vrátit do lavic 1. března, současně se zavedením pravidelného testování studentů i zaměstnanců škol na covid-19.

Očkování proti koronaviru

 Od 27. prosince se v Česku proti koronaviru očkuje. Vakcínu zatím dostávají především zdravotníci, pracovníci a klienti sociálních zařízení a senioři nad 80 let. Zdravotníci k nedělnímu večeru podali téměř 350 tisíc dávek vakcíny, víc než 93 tisíc lidí dostalo obě potřebné dávky, uvádí web ministerstva.

Z toho bylo v neděli podáno 2624 dávek, zatímco ve všední dny to bylo mnohonásobně víc. Očkování v neděli dokončilo přes 1800 lidí. Nejvíc očkování za minulý týden vykazuje čtvrtek, na který připadá 16 911 podaných dávek.

V Česku se zatím očkuje vakcínami od společností Pfizer/BioNTech a Moderna. Do země v sobotu dorazila také první dodávka vakcíny od firmy AstraZeneca, distribuce do očkovacích center začne dnes.