Na hypotéku totiž mnohdy nedosáhnou. Podle Davida Eima ze společnosti Gepard Finance, jež poskytuje poradenství v oblasti hypotečních úvěrů, prakticky všechny banky zavedly různá omezení reagující na ekonomické dopady covidu-19.

Ilustrační foto
Povánoční výprodeje: V e-shopu vám cena může i uměle vyskočit

„Namátkově jde především o omezení uznatelnosti příjmů z nejohroženějších oborů, jako je například cestovní ruch, provoz restaurací, barů, kulturní či sportovní činnosti, ale třeba i letecký průmysl,“ vyjmenoval Eim.

Omezení se však podle něj týkají i podnikatelů. „U příjmů z podnikání jsme se dokonce začali setkávat se zatím nevídanou přirážkou k úrokové sazbě za to, že je zdrojem příjmu podnikání,“ poznamenal.

Nutná opatrnost

Určitou obezřetnost přiznávají v tuto chvíli i samy finanční ústavy. „Banka musí mít přiměřenou jistotu, že po dobu splácení hypotéky bude klient mít z čeho splácet. Je jasné, že profese postižené koronavirem budou mít v tuto chvíli k hypotéce ztížený přístup,“ přiblížil Vladimír Staňura, hlavní poradce České bankovní asociace.

„Poskytnutí hypotečního úvěru je nyní omezeno hlavně u segmentů cestovní ruch, kultura, bary a restaurace, důvodem je nestabilita příjmu,“ řekl Štěpán Dlouhý z mBank.

Stravenky - Ilustrační foto
Stravenkový paušál startuje. První firmy dají lidem 1500 korun

Větší míru pozornosti při vyhodnocení příjmu připustil za ČSOB a Hypoteční banku Patrik Madle. „Například u podnikatelů je ověřována aktuální míra ekonomické aktivity,“ popsal. Zdůraznil, že se ke každé profesi přistupuje individuálně.

Podle Filipa Hrubého z České spořitelny platí, že v případě žadatelů, kteří pracují například v pohostinství nebo ubytovacích službách, je banka obezřetnější: „Při jejich žádosti o úvěr musíme brát bohužel v potaz nejen stávající dopady pandemie na tato odvětví, ale také rizika spojená s jejím dalším vývojem.“