Od 1. března, kde se v České republice objevily první případy covidu-19, se koronavirem nakazilo přes 121 tisíc lidí. Necelá polovina z nich už se z nemoci uzdravila. Aktuálně nemocných je přibližně 62 tisíc.

Doručovatelka České pošty vkládá do schránek balíčky s rouškami, 15. září 2020 v Praze
Roušky a respirátory dostanou také invalidní důchodci. Doručí je Česká pošta

U většiny nakažených má nemoc mírný průběh nebo jsou úplně bez příznaků. V nemocnicích je podle posledních údajů resortu zdravotnictví 2146 lidí s prokázaným koronavirem, stav 426 z nich je těžký. Od začátku října vzrostl počet hospitalizovaných na více než dvojnásobek.

Od začátku epidemie zemřelo v Česku 1051 lidí s nemocí covid-19, z toho 31 v pondělí. Nejvíc úmrtí za jeden den přibylo v pátek, a to 52. Od začátku měsíce zemřelo 381 lidí s koronavirem.

Nejrychleji se nyní nemoc šíří na Uherskohradišťsku, kde bylo za posledních sedm dní zaznamenáno téměř 570 nově nakažených v přepočtu na sto tisíc obyvatel. Druhým nejpostiženějším okresem je Žďár nad Sázavou se 449 případy a třetím Příbramsko se 434 případy na sto tisíc obyvatel za poslední týden.

Další opatření 

Kvůli vysokému počtu nově infikovaných vláda v pondělí zavedla s platností od středy další opatření, která mají bránit šíření nákazy. Shromažďování bude omezené na maximálně šest osob. Už ode dneška je také povinné nosit roušky na zastávkách veřejné dopravy, tedy na jejich nástupištích, v přístřešcích a čekárnách.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (vlevo) a premiér Andrej Babiš.
Vláda vydala nová opatření: Zavřela školy, restaurace. Změny u roušek i alkoholu

Od středy až do konce října přejdou školy včetně prvního stupně základních škol na distanční výuku. Mateřských škol se opatření netýká. Do 3. listopadu budou muset mít zavřeno také restaurace, bary a kluby. Restaurace ale budou moci vydávat jídlo s sebou.