"V oblastech s velmi silnými bouřkami očekáváme prudké vzestupy hladin, zejména u menších toků," uvedli meteorologové. Ve východní polovině Moravy a Slezska se ve stejnou dobu očekávají také bouřky, ale s mírnějšími projevy.

Pelhřimovští pomáhají obcím na jižní Moravě, přes které se prohnalo tornádo.
Je to tam jak po válce, říkají lidé z Pelhřimova, kteří pomáhají po tornádu

Velmi silné bouřky doprovázené přívalovými srážkami, nárazovým větrem i kroupami zasáhly už dnes ráno části Středočeského, Jihočeského a Plzeňského kraje. Zejména na Moravě a ve Slezsku dnes odpolední teploty překročí 31 stupňů Celsia, po přechodu bouřek se ve středu ochladí - v Čechách bude 19 až 24 stupňů, na Moravě a ve Slezsku ukáže teploměr 23 až 28 stupňů Celsia.

Jižní Moravu zpustošilo tornádo

Minulý čtvrtek zasáhla několik vesnic na jihu Moravy extrémně silná bouřka s tornádem, která napáchala škody na veřejném i soukromém majetku za miliardy korun, demolici čeká nejmíň 115 domů. Šest lidí následky přírodní pohromy nepřežilo.

Stebno. Čtyři dny po ničivé bouři. Poničené střechy domů jsou provizorně zakryté plachtami, ve vesnici se dokončuje úklid. Teď se začne opravovat.
Uklizeno, nyní opravy. Lidé ve Stebně dřou po ničivé bouři do úmoru

Pro oblast Hodonínska a Břeclavska platí dnes varování před vedry a od večera výstraha na silné bouřky, ve kterých může lokálně spadnout asi 30 milimetrů srážek a rychlost větru dosáhnout 70 kilometrů v hodině.