"Pokud někdo zítra (ve čtvrtek) neschválí nouzový stav, tak bude přímo odpovědný za smrt našich spoluobčanů. Přímo odpovědný. Pokud se zvýší smrtnost u nás, tak ať si to opozice vezme na triko," uvedl Babiš. Nouzový stav podle něj nic společného s rozpočtem nemá. "Pokud máme bojovat proti covidu, tak musíme dělat nějaká opatření. Pokud chce někdo odvolat armádu (z nemocnic) a kolaps našeho zdravotnictví, tak prosím, ať si to vezmou na triko," dodal.

Premiér uvedl, že kabinet potřebuje nouzový stav a související nástroje pro zvládání epidemie. "Zítra (ve čtvrtek) měla být vláda o rozpočtu, tu odložíme na pondělí, zítra ráno se musíme domluvit, jak budeme postupovat," uvedl Babiš. Podporu prodloužení nouzového stavu vyloučili dříve komunisté a SPD, dnes také koalice ODS, lidovců a TOP 09.

Ministr vnitra Jan Hamáček
Situace je alarmující, uvedl Hamáček. Vláda chystá cílená opatření v krajích

Kabinet nežádá nouzový stav pro sebe, ale proto, aby mohl chránit lidi, dělat opatření a nasazovat vojáky na pomoc do nemocnic, uvedl Babiš. "Opoziční strany si pletou stav epidemie a v nemocnicích s rozpočtovými nároky. Nemůžeme přece vázat opatření v rámci nouzového stavu na nějaké rozpočtové dopady," uvedl.

Když opozice s vládou jedná, jde jí podle premiéra pouze o publicitu. Po nedělním jednání s předsedy Pirátů a Starostů a nezávislých předal návrhy stran ministrům. "I když jsme některé věci zrealizovali, tak i Piráti to odmítli. Tam jde vždy o zviditelnění, o tu tiskovku po tom jednání. To je tak vše, co opozice sleduje," konstatoval.

Bartoš: Nenecháme se vydírat

Předseda Pirátů Ivan Bartoš poukázal na návrhy a řešení, se kterými Piráti během dosavadní roční krize přišli. "Výkřiky pana premiéra do médií se nenecháme vydírat. Děláme maximum ve prospěch občanů České republiky," uvedl. Poznamenal, že ve čtvrtek společně se STAN strana představí plán s dalšími konkrétními kroky v boji s pandemií. Na twitteru dodal, že 17 tiisíc mrtvých, největší nárůst smrtnosti od druhé světové války nebo kolabující nemocnice není práce opozice, ale vizitka Babišovy vlády. "Ničemu z toho nouzový stav nezabránil," dodal.

"Pan premiér mě tím výrokem zklamal, protože bychom měli tu debatu vést věcně. Ukázalo se, že plošný nouzový stav, kdy vláda zavře všech deset milionů lidí, prostě nefunguje," řekl ČTK a České televizi předseda SPD Tomio Okamura. Řešením je podle něj změnit přístup, postupovat na základě zákona o veřejném zdraví, většinu obyvatel nechat žít a pracovat při základních opatřeních a zacílit na rizikové, ohrožené skupiny.

Předseda STAN Vít Rakušan Babišovo vyjádření označil za neuvěřitelný výrok a "typický pokus pana premiéra házet selhání" své i vlády na někoho jiného. "Žádný plán, žádná koncepce, zmatené a chaotické kroky této vlády - a jediným receptem je předstírat činnost a čekání na jaro a přirozený ústup viru," uvedl. Jednotkou alibismu by podle něj mohl být "jeden Andrej". "Pokud na něčí hlavu padnou případné oběti, tak je to jen a jedině on a vláda pod jeho vedením," dodal.

Chvílemi jsem skoro brečel, přiznal domažlický lékař z covidového oddělení

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová v reakci připomněla, že loni v ČR zemřelo o 17 tisíc lidí více než v roce 2019. "My nejsme ti, kdo má na rukou krev. V září na počátku druhé vlny epidemie chtěl řešit zahrádkářský zákon!" podotkla k Babišovi. Jeho vláda podle ní nechává ekonomicky vykrvácet živnostníky a současně neochránila ani nejzranitelnější skupiny lidí. Poukázala na to, že Babiš "cynický výrok" pronesl při návštěvě Srbska, což podle ní svědčí nejlépe o tom, jakou skutečnou váhu jednání o nouzovém stavu přikládá. "Jeho výrok není ničím jiným než pokusem vydírat opozici a za rukojmí si bere všechny občany. My se vydírat nenecháme. Základní poučka je: S teroristy se nevyjednává," dodala.

Předseda ODS Petr Fiala ČTK sdělil, že do debaty o tom, kolik mrtvých má kdo na svědomí, by se na Babišově místě nepouštěl. "Je to samozřejmě nesmysl. Vládě jsme nabídli jasné řešení, vláda je odmítla a premiér místo jednání posílá vzkazy ze Srbska," uvedl.

Podle předsedy komunistů Vojtěcha Filipa by se měl Babiš mírnit. "A zeptat se například ministra vnitra, proč ještě vláda neprojednala nový zákon o bezpečnosti, proč ještě ministr obrany nepřipravil opatření po skončení nouzového stavu, proč ještě není nový pandemický plán. Na vydírání KSČM reagovat nebude," poznamenal.