„Návrh jsem podal proto, že ze znaleckého posudku vyplynulo, že duševní poruchou, pro kterou byla v další věci vzata obžaloba zpět, trpěl i v době činu, za nějž byl už pravomocně odsouzen. Objevily se nové skutečnosti v té době neznámé a jsou příčinou možné revize původního rozsudku," řekl v pátek ČTK žalobce Ivo Černík, jenž se Dvořákovou kauzou zabývá několik let.

Dvořák dnes ČTK řekl, že obnovu řízení vítá.

„Obnovu řízení jako takové si přeju od začátku případu, to určitě. Ale ne tak, aby bylo bez mé přítomnosti a možnosti se hájit a napadnout znalecký posudek," uvedl. Sám za sebe považuje závěry posudku za nesmyslné. „Kolega mě chtěl ochránit před touto mafií a trochu to přehnal," řekl Dvořák.

Případ se týká roku 2009, kdy z Dvořákovy zahrady v Ospělově na Prostějovsku policisté odvezli téměř 800 rostlin a další sušený materiál. Muže za to prostějovský soud předloni potrestal 30 měsíci s odkladem na tři roky, brněnský krajský soud mu poté trest zmírnil o dva měsíce. Návrh žalobce už obdržela soudkyně prostějovského okresního soudu. Pokud soud podnět státního zástupce přijme, bude nařízeno znovu hlavní líčení.

Navrhovaná obnova řízení se dotkla i projednávání desítek stížností na porušení zákona, jimiž letos lidé zaplavili ministerstvo spravedlnosti. Několik měsíců se podněty zabývali žalobci Vrchního státního zastupitelství v Olomouci.

„Jakmile státní zástupce podá návrh na obnovu řízení, jsme povinni tyto podněty předat ministerstvu spravedlnosti, vyrozumět podatele a věc pro nás v této fázi končí," řekla ČTK tamní státní zástupkyně Hana Říhová.

Nepříčetný

Stěžejní znalecký posudek, který označil Dvořáka za nepříčetného, dostal do rukou státní zástupce až při projednávání jeho druhé kauzy týkající se sklizně konopí z roku 2010. Policisté tehdy v Ospělově zabavili přes 140 částečně usušených rostlin a dalších více než 200 sklidili na zahradě. Kvůli ní měl Dvořák stanout před okresním soudem na konci letošního července. Dlouho odkládané líčení se nakonec nekonalo, kvůli posudku Černík stáhl na poslední chvíli obžalobu.

„Příští týden hodlám zastavit trestní stíhání," doplnil státní zástupce.

Stejný postup

Podobnou cestou se vydala i jeho kolegyně státní zástupkyně Libuše Bártlíková. K té došel v pořadí třetí případ, který se týkal sklizně z loňského roku. Vyšetřování sice policisté nedávno ukončili s návrhem na obžalobu, státní zástupkyně jim však kauzu vrátila.

Problémy propagátora léčby konopím tím nekončí. Policisté přijeli k Dvořákovým znovu minulý týden. Ředitel Edukativní konopné kliniky a zakladatel sdružení Konopí je lék tentokrát přišel o 1200 rostlin různého vzrůstu, které byly podle něj výhradně určeny pro léčbu nemocných lidí.

SOUVISEJÍCÍ: A je to tu znovu! Policisté u pěstitele Dvořáka sklidili 1200 rostlin konopí