Nález tělíčka mrtvého novorozence oznámil v neděli vpodvečer policistům náhodný svědek.

Dítě bylo nalezeno v lesíku poblíž autobusové zastávky, která se nachází na rozcestí mezi Lhotkou a Žeravicemi u Přerova.

Kriminalisté v neděli i v pondělí pročesávali bezprostřední okolí hrůzného nálezu.

„V neděli, krátce před půl šestou večer, jsme přijali na linku 158 oznámení o možném nálezu těla mrtvého novorozence ve Lhotce na Přerovsku. Po bližším ohledání místa se tato informace bohužel potvrdila,“ popsala přerovská policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Kriminalisté místo ihned ohraničili páskami a zahájili šetření.

„Tělo mrtvého novorozence bylo převezeno do Ústavu soudního lékařství, kde bude následně provedena soudní pitva. K okolnostem případu se nyní i s ohledem na to, že je případ na samotném začátku šetření, nebudeme blíže vyjadřovat,“ řekla.

Kriminalisté zatím neupřesnili ani to, zda matka porodila přímo v lesíku, nebo někdo tělíčko novorozeněte na místě pohodil.

Havárie Alfy Romeo mezi Lhotou a Pavlovicemi
Opilý řidič skočil salto do pole. Zraněnému pomohl šofér autobusu

Babybox je pár kilometrů

Obyvatelé Lhotky nedaleko Přerova, ve které žije asi šedesát lidí, jsou celou událostí otřeseni. Nikdo z místních nic takového nepamatuje.

„Naši hosté, kteří šli zrovna kolem zastávky, nám napsali zprávu, že tam stojí hromada policistů a pročesávají okolí. Každopádně je to strašné a ani jsme nepřemýšleli o tom, že by to byl někdo z místních,“ uvažovala nahlas Eva Oujezdská, majitelka hospůdky U Olinka ve Lhotce.

O tragické události se lidé dozvídali zprostředkovaně - nejčastěji od návštěvníků hospody. Ve vesnici se teď ale nemluví o ničem jiném.

„Vím, že mohou mít ženy po porodu psychické problémy, ale pro mě je to neomluvitelné, protože mám obě děti z umělého oplodnění. Případů, kdy děti končí v popelnici, je strašně moc a nás to stálo hrozně moc úsilí a peněz, abychom děti měli. A pak jsou ženy, které mít děti můžou a neumějí se o ně postarat,“ shrnula své pocity Martina Najmanová, která bydlí ve Lhotce.

Stejně to vnímá i další z místních Petra Hoffmannová.

„Je to hrůza a ještě teď mám husí kůži. Sama mám tři děti, takže si vůbec nedokážu představit, jak mohl někdo něco takového udělat,“ krčí rameny.

V přerovské porodnici, která je jen pár kilometrů odsud, je totiž babybox.

Ubytovna pro bezdomovce v Přerově končí. Na čtyři desítky lidí musejí hledat nové bydlení.
Ubytovna pro bezdomovce v Přerově končí. Skončí její klienti na ulici?

Podobný případ u Věrovan

Podobně tragický případ řeší policie od loňského července, kdy našli policisté na poli u Věrovan na Olomoucku tělíčko mrtvého novorozence.

Podle šéfa krajské kriminální policie Jana Lisického ale nejde o čin násilného charakteru a případ vyšetřují policisté z olomouckého územního odboru.

Po matce vyšetřovatelé stále pátrají.

Mrtvola novorozence byla nalezena v červenci 2019 na poli mezi Věrovany a Tovačovem.
Miminko na poli zřejmě nezemřelo násilnou smrtí