„Policie! Na zem! Dělej! Ruce, ukaž ruce!“ Ostrou policejní akci sledovali před čtrnácti dny na vlastní oči obyvatelé plumlovského sídliště. A teprve včera vyšetřovatelé prozradili, čeho byly vlastně svědky. Zásah byl součástí velkého zákroku proti pěstitelům marihuany.

Případ vzbudil mezi místními značný rozruch.

„Je tady nevyužívaná kotelna, kterou má někdo pronajatou. V pátek navečer sem přijela spousta policistů se zbraněmi, vypadalo to, jako kdyby byla válka. Prý šlo o nějaké drogy,“ vylíčila zážitek jedna z obyvatelek sídliště.

Místní se ve svém odhadu nemýlili.

„Při akci s krycím názvem Geront se po několikaměsíčním monitorování podařilo odhalit dvě nelegální pěstírny konopí v Plumlově a Přerově. Přímo v objektu plumlovské pěstírny byli zatčeni dva muži české národnosti ve věku sedmatřicet a sedmadvacet let,“ konstatovala v pátek policejní mluvčí Marta Vlachová.

Oba muži si od policistů vyslechli obvinění ze zločinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Nyní čekají ve vazbě na soud, kde jim hrozí až dvanáctiletý trest vězení.

Žádný z nich přitom neměl zatím problém se zákonem neměl.

„Zadržení muži nebyli v minulosti nikdy stíháni. Jeden byl osobou výdělečně činnou a nezaměstnaného komplice nelegálně zaměstnával. Kriminalisté nevylučují ani stíhání dalších osob,“ vyjádřila se policejní mluvčí.

Dokonale propracovaná automatická pěstírna

K pěstování marihuany dovedla oba muže finanční tíseň.

Drogu přitom pěstovali v bývalé kotelně na okraji Plumlova a v bývalé vodárně v zahrádkářské kolonii u Přerova.

Policisté na případu pracovali několik měsíců. Pěstírny byly velmi dobře vybavené zařízením za statisíce korun.

„Celý systém měli velmi důkladně propracovaný. Byl elektronicky hlídán, aby sepnulo osvětlení, závlahová technika a podobně. Muži se snažili, aby do pěstíren nemuseli příliš často docházet. Navštěvovali je ve zhruba čtrnáctidenních intervalech,“ doplnil Kadlec.

Rovněž kvalita vypěstovaných rostlin je dle policistů velmi vysoká. Elektřinu odebírali pachatelé nelegálně.

Cena na trhu: asi tři miliony

„Domníváme se, že pěstírny fungovaly zhruba půl roku a zabavené rostliny pocházely z první várky úrody. Žádné produkty se tak patrně na černý trh nedostaly,“ uvedl vedoucí odboru obecné kriminality Tomáš Adam.

Zásah ve dvou pěstírnách byl sice vyvrcholením policejního úsilí, práce na jejich odhalení bylo však daleko víc.

„Policisté uskutečnili také pět domovních prohlídek, sedm prohlídek skladů a dalších nebytových prostor a pět prohlídek osobních aut. Podařilo se zajistit více než šestnáct kilogramů velice kvalitní sušené rostlinné hmoty konopí a přes tisíc rostlin. Cena, za níž by se takové množství drogy dalo na nelegálním trhu prodat, je odhadována na tři miliony korun,“ vypočítala Vlachová.

V policejních skladech skončilo také veškeré technické vybavení pěstíren.

Velkopěstírna na Prostějovsku? Nic nového

Pěstování konopí ve velkém není na Prostějovsku ničím neobvyklým. Loni v květnu zabavila policie ve Hvozdě sedmačtyřiceti­letému muži dvě stě rostlin. Pěstírnu si zařídil na chalupě, zradil jej však zřejmě vysoký účet za elektřinu.

Téhož roku v lednu zasahovala policie v bytě šestadvacetiletého muže v prostějovské Svatoplukově ulici. Ten pěstoval konopí pro výrobu takzvaného „skanku“.

Dva pěstitele konopí objevila také v roce 2010 v Olšanech u Prostějova. Pro policisty byli však malými rybami, odevzdali „jen“ šestnáct rostlin. Větší pěstírnu, tentokrát v bytě, který obývali Vietnamci, prozradil v roce 2009 požár.

Konopný matador Dvořák dostal už třetí obvinění

Skutečným matadorem pěstitelů konopí na Prostějovsku je však Dušan Dvořák z Ospělova. Z rámce výrobců drog se ovšem vymyká, své výpěstky zpracovává na masti a tinktury a tvrdí, že jde o léčivé přípravky.

Na jeho pozemku sklízí konopí policie od roku 2009 každý rok. Jeho případem se už zabýval Okresní soud v Prostějově i krajský v Brně.

Nyní si převzal už třetí obvinění z trestného činu nedovolené výroby psychotropních látek. Hrozí mu za něj až deset let vězení.

SOUVISEJÍCÍ: Akční thriller v Plumlově! Komando obklíčilo kotelnu, zřejmě kvůli drogám