„Došlo k procesnímu pochybení, kdy podle Nejvyššího soudu měl mít advokáta. Zastupovat jej tedy bude advokát, který mu byl ustanoven," řekla  státní zástupkyně prostějovského státního zastupitelství Libuše Bártlíková.

Veřejné zasedání u prostějovského soudu se týká pouze otázky zabrání 1200 rostlin konopí, z nějž se vyrábí droga marihuana, ale i léčivé přípravky. Okresní státní zastupitelství toto množství vyhodnotilo přibližně na tři kilogramy, podle Dvořáka je to však podstatně více.

Trestní stíhání propagátora léčebných účinků konopí bylo zastaveno už v minulých letech s tím, že podle znaleckého posudku byl Dvořák v době páchání trestného činu nepříčetný. Podle NS to mělo být signálem pro existenci důvodu pro takzvanou nutnou obhajobu. Jde o situaci, kdy si člověk buď sám musí zvolit advokáta, anebo mu soud přidělí zástupce ex offo. Dvořák však popírá, že by byl nepříčetný.

Má prý unikátní diagnózu v dějinách psychiatrie

„Mám stanovenu diagnózu, která je unikátní v dějinách psychiatrie. Od dubna do září, kdy roste konopí, mám podle znalce po dobu čtyř let vždy vymizelé ovládací, rozlišovací a rozpoznávací funkce," řekl Dvořák. Hájí se tím, že ČR nemá podle něj vymahatelný zákon o návykových látkách a žádnou právně závaznou normu na měření THC v obsahu konopí.

Dvořák svou konopnou farmu v Ospělově brání od roku 2008 před soudy, státními zástupci i politiky. Obrátil se už na Nejvyšší soud, Ústavní soud a práva se několikrát dovolával i u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Dosud bezúspěšně. Policisté mu naposledy zabavili v Ospělově na Prostějovsku na 500 rostlin konopí loni v září. Pěstitel přišel o svou úrodu již popáté. Dosud už u něj policie zabavila zhruba 3000 rostlin. Dvořák tvrdí, že jeho pěstování je legální. Rostliny jsou podle něj určeny výhradně pro léčbu nemocných lidí a pro výzkum.

Žalobci i soudy mají však jiný názor. Dvořák byl několikrát stíhán za nedovolenou výrobu drog. V prvním případě mu soud uložil podmíněný trest, další se před soud nedostaly. Zastaveny byly kvůli znaleckému posudku, který pěstitele označil za nepříčetného. Dvořák se podle svých slov domáhá řádného soudního projednání věci a odškodnění za zničený výzkum.