Kriminalisté odložili případ vydírání dvojnásobné wimbledonské šampionky Petry Kvitové, která utrpěla těžké poranění levé ruky, v níž drží raketu, poté, co na ni v jejím prostějovském bytě zaútočil neznámý muž.

Pachatele se přes usilovnou práci policie, která prověřila veškeré stopy, poznatky i podněty od občanů, nepodařilo dopadnout.

Kriminalisté zároveň vyvrátili spekulace, že by si snad tenistka mohla způsobit poranění sama. Vyšetřování to vyloučilo.

Prostějovské náměstí navštívil předseda ANO Andrej Babiš. Zájem o něj byl veliký.
Babiš zaplnil prostějovské náměstí. Podepisoval se a kritizoval oponenty

Policie se kloní k tomu, že muž vůbec netušil, na koho zaútočil. Kvitovou zřejmě vůbec neznal.

„Věc byla 8.listopadu odložena, neboť se nepodařily zjistit skutečnosti, které by nás opravňovaly zahájit trestní stíhání vůči konkrétní osobě,“ informoval šéf krajské kriminálky Jan Lisický. „Laicky řečeno: do současné doby se nám pachatele činu ustanovit nepodařilo,“ dodal.

Zároveň zdůraznil, že odložení případu neznamená, že by se policie přestala útokem na Kvitovou zabývat. Na věci bude nadále pracovat speciálně sestavený policejní tým.

„Šetření nadále pokračuje. V případě zjištění jakýchkoliv nových skutečností bude trestní stíhání v případě ustanoveného pachatele neprodleně zahájeno,“ uvedl.

Stěhování historické parní lokomotivy, která stála před prostějovským hlavním nádražím, do muzea ČD v Lužné u Rakovníka.
Lokomotiva je pryč! Symbol prostějovského nádraží odstěhovali

Rok poté, co dvojnásobnou wimbledonskou šampionku Petru Kvitovou napadl a pořezal v jejím prostějovském bytě neznámý muž, policie případ odložila. Po pachateli pátrala od 20. prosince 2016 neúspěšně. Foto je z tiskové konference kriminální policieZdroj: Deník/Daniela Tauberová

Tisková konference policie 16. listopadu v Olomouci k případu přepadení Petry Kvitové. DENÍK/Daniela Tauberová

Nemohla se zranit sama

Policie na počátku pracovala s více vyšetřovacími verzemi, které postupně zúžila na dvě. Jaké to jsou, dnes neprozradila.

Jednoznačně však vyvrátila spekulace, že by k útoku došlo jinak, než popsala tenistka a že by si devastující poranění levé ruky snad způsobila sama.

„Bylo provedeno velké množství znaleckého zkoumání, celá situace byla vyhodnocena experty a bylo jednoznačně prokázáno, že zranění, která poškozená utrpěla, si v žádném případě nemohla způsobit sama. Tudíž jakékoliv pochybnosti o tom, že by v té věci nefiguroval žádný pachatel a že by věc byla předstírána jsou zcela vyloučeny,“ zdůrazňoval šéf kriminálky.

„Z charakteru zraňujícího nástroje, postavení pachatele a oběti a vzhledem k dalším okolnostem je naprosto prokázáno, že skutečnost, kterou jsme zjistili, odpovídá zcela tvrzení poškozené,“ uvedl.

ilustrační foto
Vrahovičtí se bojí novostavby. Zbytečně, ujišťuje majitelka

Zřejmě nevěděl, na koho zvoní

Do bytového domu, kde pobývá Kvitová, se pachatel dostal 20. prosince ráno podle Deníku za pomoci lsti.

Kvitové se měl představit jako revizní technik, který jde zkontrolovat kotel.

Podle kriminalistů pachatel s největší pravděpodobností nevěděl, že v bytě žije úspěšná tenistka.

„Přiklonil bych se k názoru, že byla na špatném místě ve špatném čase. Pachatel od prvopočátku nevěděl, na koho útočí,“ sdělil dnes Lisický.

U vstupu do bytového domu v Prostějově jméno Kvitové pachatel najít nemohl – na zvoncích nefiguruje.

Kriminalisté v průběhu prověřování vyhodnotili zajištěné stopy i veškeré podněty a poznatky, které měli k dispozici.

Postupně prověřili také celou řadu informací a podnětů od občanů, kteří reagovali na výzvy v médiích.

Petra Kvitová
Odměna za dopadení muže, který pořezal Petru Kvitovou, se zvedla na půl milionu

Ublížení na zdraví překvalifikovali na vydírání

Výpověď Kvitové, která popsala pachatele, byla podle Lisického velmi platná. Na základě jejího popisu vznikl identifikační portrét útočníka.

Případ byl nejprve vyšetřován jako těžké ublížení na zdraví a měli jej v první fázi na starosti prostějovští kriminalisté.

„Byli velmi aktivní a svědomitě provedli veškeré neodkladné úkony. S velkou pečlivostí se věnovali prvotnímu šetření. Od samého počátku velmi úzce spolupracovali s krajským útvarem,“ smetl Lisický spekulace, zda policie na samém počátku vyšetřování nemohla něco podcenit.

Počátkem ledna byl útok na Kvitovou překvalifikován jako zločin vydírání a případ si převzala krajská kriminálka.

Ilustrační foto
Prostějov v nezaměstnanosti dohnal Prahu, firmy marně hledají lidi

Vyslechli sousedy, taxikáře i recidivisty

Šéf kriminálky uvedl, že prvotní šetření v okolí místa činu bylo velmi rozsáhlé.

„Byly hledány osoby, které by odpovídaly popisu pachatele činu, byly prováděny prověrky ubytoven, ubytovacích zařízení, restaurací, nádraží, vozidel odjíždějících z Prostějova,“ popisoval Lisický.

Policie vyslechla řidiče taxislužeb, kteří v místě bydliště Kvitové a okolí tehdy jezdili, také další podnikatelé v přepravě osob. „Nic z toho ke zjištění jakýchkoli informací k pachateli nevedlo,“ uvedl.

Policie zajistila a vyhodnotila desítky hodin kamerových záznamů z blízkého i širšího okolí místa činu, také ze zastávek hromadné dopravy, záběry projíždějících aut a autobusů, které místem projížděly.

„Byli vytěženi všichni obyvatelé domu, kde poškozená přebývá, stejně tak všech domů v širším okolím, také osoby, které mají přístup do domu, vyslechnuty byly také všechny osoby, které mají povědomí o tom, že poškozená má byt v tomto domě, také osoby, že se jedná o takto společensky exponovanou osobu. Nebylo však zjištěno žádné podezření, že by se tyto osoby jakkoliv na spáchání činu podílely,“ popisoval Jan Lisický.

Kriminalisté si posvítili na pachatele, kteří se dopustili podobné trestné činnosti, stejně tak prověřili alibi pachatelů, kteří mají podobný nebo částečně shodný „modus operandi“, a to i za hranicemi České republiky.

„Ani tyto úkony však nevedly k žádnému kladnému poznatku,“ uvedl Lisický.

Naplněný sál, nadšení posluchači, alkohol tekoucí proudem. Tři sestry a Alkeholem udělaly v Prostějově z pátečního večera jednu velkou párty.
Tři sestry rozburácely prostějovské Kasko

Finanční odměna nepomohla

Policie se také soustředila na osoby podobné popisu pachatele, jak jej viděla Kvitová.

Podpořit úspěch policejního vyšetřování se snažil i prostějovský tenisový klub. Případné svědky motivoval finanční odměnou, již vypsal na dopadení pachatele.

„Jsme velmi vděčni za spolupráci s veřejností. To, jakým způsobem nás veřejnost informovala o svých možných podezřeních, nám pomohlo a pomáhá, abychom v této věci mohli pokračovat dále,“ sdělil Lisický s tím, že poznatků už byly stovky a přicházejí další.

„A já věřím tomu, že některé nás nakonec k pachateli dovedou,“ uzavřel.

Petra Kvitová se po zranění vrátila parádně, ovládla turnaj v Birminghamu.
Petra Kvitová: Měli bychom brát jako dar, že hraju