„Odhalit se nám podařilo dva mladíky z Prostějova. Ti mají na svědomí dvě loupežná přepadení a tři krádeže. K první došlo hned začátkem letošního roku na náměstí E. Husserla. Pod smyšlenou záminkou tu zastavili mladíka a poté mu z ruky vzali mobilní telefon v hodnotě patnácti set korun. O týden později před budovou gymnázia v Komenského ulici oslovili dalšího mladíka a požádali ho o půjčení deseti korun. Když dotyčný povytáhl peněženku z kapsy, pachatelé mu ji vytrhli, prohledali a ukradli z ní sto padesát korun,“ popsala prostějovská policejní mluvčí Alena Nedělníková.

Řádění mladíků pokračovalo. Ve stejný den o patnáct minut později v parku ve Studentské ulici zastavili dalšího hocha. Požádali jej o zaslání textové zprávy z jeho mobilního telefonu a stejným způsobem mu jej odcizili.

V dalších dvou případech, ke kterým došlo čtrnáctého ledna v podvečerních hodinách, se pachatelé nezdráhali použít násilí.

„V Netušilově ulici požádali mladého muže o peníze. Když to odmítl, fyzicky ho napadli a z peněženky mu vzali sto korun. Stejný den večer nedaleko rybníka v ulici Na Hrázi uchopili pachatelé zezadu okolo pasu dalšího muže tak, že se nemohl hýbat, poté mu prohledali kapsy u bundy a vzali jeho mobilní telefon a pět set korun, které měl v peněžence,“ uvedla Nedělníková s tím, že naštěstí nebyl nikdo z přepadených těžce zraněn.

Prostějovští kriminalisté zahájili trestní stíhání obou mladíků. O vině a trestu pachatelů bude rozhodovat soud pro mládež.

Před soudem stane také další, tentokrát osmadvacetiletý lupič. Ten přepadával na vlastní pěst, bez komplice.

„Kriminalisté prokázali, že koncem listopadu násilně vtrhl do bytu v ubytovně v ulici Marie Pujmanové v Prostějově. Muže, který mu otevřel, zatlačil dovnitř, škrtil ho a bil a při tom po něm chtěl peníze. Nakonec si odnesl čtyři a půl tisíce korun v hotovosti a drobné věci,“ dodala policejní mluvčí. Pachateli nyní hrozí trest odnětí svobody až na deset let.