Alibi dosvědčovali během posledního hlavního líčení přítelkyně obžalovaného a jeho kolegové ze stavby. Žondra je ochoten podstoupit zkoušku na detektoru lži.

„Obhajoba navrhla provedení vyšetření na detektoru lži. Soud se zatím nechce k navrženým důkazům vyjadřovat,“ sdělila mluvčí Krajského soudu v Brně Eva Angyalossy.

Policisté zasahují v prostějovském domě, kde byla v prosinci 2016 přepadena Petra Kvitová
Pochybili policisté v případu přepadení Kvitové? GIBS prověřil stížnost
Radim Žondra, obžalovaný z útoku na Petru Kvitovou,  u Krajského soudu v Brně.
Muž, který měl útočit na tenistku Kvitovou: Nebyl jsem to já, byl jsem v práci

Se stížností na policisty neuspěl

Žondra opakovaně tvrdí, že v bytě Kvitové nikdy nebyl a tenistku zná jen z televize.

Na policii podal stížnost, že na něj přepadení „navlékla" jako na známou firmu - v minulosti dostal Žondra 7,5 roku, byl součástí gangu, který na Moravě přepadával a okrádal seniory.

Se stížností na postup olomouckých kriminalistů však obžalovaný Žondra neuspěl.

Generální inspekce bezpečnostních sborů uzavřela jeho podnět s tím, že detektivové nepochybili. Výsledek vyhodnocení poslala soudu.

Armádní střelnice v Hamrech
Rány z kulometů? Lidem v Hamrech má ulevit nová protihluková stěna

Proč se detektor lži nedá vždy použít?

Podle přední policejní a soudní psycholožky Ludmily Čírtkové může kvalitně a odborně provedené fyziodetekční vyšetření poskytnout spolehlivé závěry o tom, jestli dotyčný ví více, než říká.

„Ve standardních podmínkách je spolehlivost vysoká a uvádí se kolem 95 procent, ale limity jsou v tom, že se nedá vždycky použít,“ sdělila Deníku Čírtková.

Nejprve proto musí být vyhodnoceno, jestli podmínky případu vyhovují a zda za těchto podmínek může vyšetření na detektoru lži ještě něco přinést.

„Pro metodu jsou nevhodní například lidé, kteří lžou, jako když tiskne a sami věří tomu, co vylhali, nerozlišují mezi pravdou a lží,“ vysvětlovala docentka Čírtková.

V Česku je fyziodetekční vyšetření vnímáno spíše jako taktický prostředek, který může zaměřit vyšetřování správným směrem. Soudy jsou k detektoru lži spíše skeptické.

Zrekonstruované koupaliště ve Vrahovicích
Prostějov zveřejnil největší investice loňského roku

Případy z nedávné minulosti

Testu se podrobil například jeden z aktérů takzvaných orlických vražd, Ludvík Černý, a sérioví vrazi, manželé Stodolovi.

Ochotu absolvovat zkoušku projevil v poslední době například Petr Kramný, který si odpykává trest za smrt manželky Moniky a dcerky Klárky během dovolené v egyptské Hurghadě. Vyhořel. Výsledek vyšetření vyzněl v jeho neprospěch.

Detektor lži, neboli polygraf, funguje tak, že zaznamenává srdeční puls, krevní tlak, dýchání, velikost zornice oka a další fyziologické veličiny, když jsou podezřelému kladeny otázky. Vědomá lež by měla vyvolat stres a ten se promítne do polygrafem sledovaných údajů.

Ilustrační foto
Akce jako z thrilleru! Policisté honili v kanálech muže převlečeného za ženu

Žondrovy prohřešky

Žondrovi, který pochází z Konicka, hrozí v případě prokázání viny až 12 let vězení.

V minulosti, jak jako první informoval Olomoucký deník, byl součástí gangu, který na Moravě přepadával a okrádal seniory, k nimž se dostávali podobnou lstí, jakou využil Žondra u Kvitové.

Za podíl na loupežích dostal Žondra 7,5 roku, později byl propuštěn na podmínku. Vloni v září jej soud poslal na 2,5 roku do vězení.

Jak jako první informoval iDnes bylo to za to, že před třemi lety dal tip lupičům, kteří posléze přepadli advokáta v Lysicích na Blanensku. I v tomto případě Žondra vinu popírá.

Petra Kvitová zatím u soudu nevypovídala. Během posledního hlavního líčení byla pracovně v Austrálii, kde hrála na úvodních turnajích sezony.

Soudkyně trvá na tom, aby tenistka vypovídala v soudní síni. Přijít by měla počátkem února, na kdy soud odročil hlavní líčení.

Chodba samoty v Amatérské jeskyni.
Tajemství Amatérské jeskyně? Dóm s krápníky i smrt speleologů