Podvod podle státního zástupce vznikl vytvořením hned několika padělaných dokumentů, které měly za cíl jediné, aby fotovoltaická elektrárna Držovice získala licenci pro provoz ještě v roce 2010.

V tom případě by měl její provozovatel nárok na z dnešního pohledu velmi výhodnou cenu za elektřinu, kterou by elektrárna Držovice vyrobila a dodala do veřejné sítě. Za megawatthodinu by dostal její dodavatel a držitel licence 12.150 korun.

Od ledna 2011 se výkupní podmínky zásadně změnily, za megawatthodinu je držitelům licence, kteří ji dostali až po roce 2010, vypláceno jen 5500 korun. I tato částka je garantována na dobu 20 let. Oněch 239,7 milionu korun, tedy předpokládaná škoda v kauze Držovice, je rozdíl mezi výkupními cenami za dobu 20 let.

Mezi obžalovanými je jednatel společnosti Tower of power alfa Jaroslav Vlček a za dodavatele stavby jednatel firmy Ekosolaris Zdeněk Svoboda. Těm se podle spisu podařilo získat licenci na elektrárnu, i když neměla jediný solární panel nainstalovaný.

Obžalováni jsou z pokusu podvodu. Vlček tvrdí, že se pustil do podnikání, jemuž nerozuměl a zneužil jej dodavatel stavby Svoboda.

„Těžce jsem na to doplatil," řekl Vlček ve své závěrečné řeči soudu. Totéž ale tvrdí Svoboda o Vlčkovi. Podle něj Vlček neměl zajištěno financování celé akce a přesto se do ní pustil, což odstartovalo všechny následující problémy.

Zloději ukradli plot

„Pan Vlček koupil pozemky od jednoho místního soukromníka. Obec mu pouze vydala potřebná povolení pro kácení a podobně. Nikdy jsme s ním žádné problémy neměli, působil a jednal velmi seriózně," popsala starostka Držovic Blanka Kolečkářová s tím, že kolem plánované solární elektrárny se nyní nic neděje.

„Vím jen, že nějací zloději ukradli plot kolem pozemku," dodala.

Paradox obhlídky a padělané dokumenty

Paradoxní je, že ještě před udělením licence si přijel elektrárnu zkontrolovat pracovník ERÚ Ladislav Žáček. Ten ji našel rozestavěnou, přesto dal souhlas k vydání licence. Jenže se dodatečně ukázalo, že při kontrole si prohlížel zcela jinou solární elektrárnu, která měla pouze sousedit s tou novou.

Investor i dodavatel odůvodňovali koncem roku 2010 to, že v Držovicích nejsou nainstalovány solární panely tak, jak by měly, jejich údajnou reklamací. Prý museli po německém dodavateli panelů žádat nové panely. Pracovníkům ERÚ to dokládali různými dokumenty. Podle žaloby byly ale tyto dokumenty padělané.

Na jejich výrobě údajně spolupracoval další obžalovaný pracovník firmy Tower of power alfa Martin Dupal. K udělení licence od ERÚ přispěla podle spisu kromě Žáčka svojí nedbalostí i další pracovnice úřadu Ilona Florianová. Státní zástupce oběma navrhuje zákaz činnosti. Oba se hájí tím, že byli podvedeni.

Dvě stovky případů

Případ Držovice by měl být jedním z prvních podvodů se solární energií v České republice, který skončí rozsudkem. Podle časopisu Týden jich policie vyšetřuje 200. Hrozila u nich celková škoda 35 miliard korun.

Ještě v roce 2008 bylo v republice jen 249 solárních elektráren. Jejich počet vzrostl počátkem roku 2010 na 6032 a k 1. lednu 2011, do kdy platily velmi výhodné ceny za dodanou energii do sítě, jich bylo v republice licencováno již 12.861. Změna ve výkupních cenách nastala rozhodnutím zákonodárců. Snížili ji, protože tak chtěli omezit podporu fotovoltaiky v zemi.