Obětem domácího násilí mohou policisté pomoci vykázáním násilníka z domu, mnohdy to však nebývá moc platné.

„Vedle v domě bydlí starší manželé a žije u nich vnuk. Ten už je dospělý, často přijde v noci opilý, a to je pak křik, nadávky, a podle toho co je slyšet se snad i perou. Občas přijede policie, vykáže ho a je pár dní klid. Jenže pak se zase vrátí a je to nanovo," líčil trable svých sousedů Petr z jedné z obcí na jihu Prostějovska.

Nedávno řešili policisté podobný případ. Tady vnuk svého dědečka napadal a dokonce po něm hodil konferenční stolek. Násilníka policisté vykázali, za tři dny byl však zpátky.

„Dopustil se tím trestného činu maření úředního rozhodnutí a vykázání," konstatovala policejní mluvčí Irena Urbánková.

Lidé podle ní neumí institut vykázání využít.

„Během deseti dní, na které policie toho člověka vykáže z domu je možné podat na soud návrh na prodloužení. Lhůtu může soud prodloužit o dalších třicet dní a takto postupovat opakovaně po dobu jednoho roku," vysvětlila policejní mluvčí. Za svou praxi se prý nesetkala s případem, že by soud žádosti o prodloužení nevyhověl.

Někdy si na sebe lidé pletou sami bič nemístnou lítostí.

„V některých situacích vykázání opravdu pomůže. Ale máme tady třeba případ matky, se kterou se syn hádá a tak bývá občas vykázán. Jenže ona se pak nad ním slituje a aby nemusel spát někde na nádraží, tak ho zase vezme k sobě. Za čas se spolu pohádají a jde to všechno nanovo. To už je pak spíše takové zneužívání," líčí jeden z případů předseda prostějovského soudu Vladimír Váňa.

V celém kraji loni policisté vykázali z bytů a domů zhruba stovku násilníků. Psychologové radí obětem, aby se nebály a hlavně nestyděly. není ostudou zavolat na násilníka policii. Vina je vždy na jeho straně.