„Muž si objednával z České republiky i ze zahraničí komponenty na výrobu kancelářského osvětlení, světel do domácnosti a lamp. Díly si poté nechal zkompletovat a hotové výrobky distribuoval. Zboží odebíral na fakturu s dlouhou dobou splatnosti a pomocí svých kontaktů je dál rozprodával. Prodával je v kamenné prodejně a dodával je také do velkoobchodů.," popsal praxi vysokoškolsky vzdělaného podnikatele šéf prostějovské policie Pavel Novák.

„Zabýval se oborem, který vystudoval. Šlo především o osvětlení firem, chodeb, kanceláří či o lampy," dodal Pavel Novák.

Získané peníze muž nepoužil pro zaplacení závazků, ale pro vlastní potřebu. Nesplácel ani půjčky v řádech sta tisíců korun, které si půjčil na rozjezd vlastního podnikání. Své obchodní partnery podváděl od září 2010.

„Zaznamenali jsme celkem jedenáct obdobných případů, které se kumulovaly," spočítal komisař prostějovské policie Martin Skokánek.

„Muž si pod záminkou své majetnosti a ochotě včas a řádně splácet půjčil v šesti případech od osob a firem peníze, které užil pro vlastní potřebu. Ve dvou případech objednal na jméno své manželky, ale bez jejího vědomí, zboží, které nezaplatil. Pod záminkou financování svých obchodů v supermarketech také převzal od firmy zhodnocené výrobky, které prodal a peníze si ponechal. V posledním případu si pořídil vozidlo, za které neuhradil ani část kupní ceny. Automobil pak prodal autobazaru v Olomouci," popsal mluvčí policistů Josef Bednařík.

Jde prý o výjimečný případ

Podle policistů se velikostí škody jedná o výjimečný případ z podnikatelského prostředí. „Škoda je zatím šest milionů korun. Číslo však nemusí být konečné," dodal Martin Skokánek.

„Peníze, které muž utržil prodejem výrobků, jsme zatím nedohledali," doplnil Pavel Novák.

Muž zatím podvedl pět subjektů podnikajících na střední Moravě. Nemusí jít však o konečné číslo.

„Nemůžeme vyloučit, že poškozených může být více. Proto bychom chtěli apelovat na další osoby nebo firmy, které jednaly s tímto podnikatelem z Prostějovska a kterým do současné doby nebyly uhrazeny pohledávky, aby se obrátily na kriminální policii v Prostějově," řekl šéf prostějovských policistů. Podvodníkovi hrozí až osm let za mřížemi.