Dvě minuty před tři čtvrtě na deset se před kontrolním stanovištěm objevila dvě auta, kterým dal policista znamení k zastavení.

„První zastavilo vedle policisty a druhé odbočilo na travnatou polní cestu, kde zastavilo a řidič vypnul světla a motor. Když viděl, že policejní hlídka nasedá do služebního auta, nastartoval, zapnul světla a začal ujíždět směrem do Klenovice," vylíčil počátek automobilové honičky policejní mluvčí Josef Bednařík.

Policisté auto pronásledovali směrem na Ivaň a Hrubčice.

„Po celou dobu pronásledování měli policisté zapnuté výstražné světla modré barvy se zvukovým signálem a nápisem stop. Mezi Tovačovem a Hrubčicemi pronásledované vozidlo dojeli a za použití varovného výstřelu donutili řidiče zastavit," pokračoval Bednařík.

Osmnáctiletý řidič i jeho o rok starší spolujezdec skončili v poutech.

Policisté nakonec zjistili, že mladík z Prostějova, který seděl za volantem Peugeotu 306 nikdy neměl žádné řidičské oprávnění.

Bude se tak nyní zodpovídat z přestupku, za který mu hrozí pokuta od pětadvaceti do padesáti tisíc. Součástí postihu je také zákaz řízení až na dva roky. Možná až do dvaceti si tak mladík bude moci o absolvování autoškoly nechat jenom zdát. (pam)