Na dítě v bytě zaútočil pes, který s největší pravděpodobností patřil sestře matky napadeného dítěte.

Obyvatelé panelového domu jsou z toho v šoku. 

„Do domu přijela záchranka i policisté. Nejprve jsem si myslela, že došlo k nějaké rvačce, ale pak mi řekli, co se stalo. Přivolaní lékaři bojovali o život dítěte asi hodinu, ale když záchranka odjížděla bez něj, bylo mi jasné, že je zle. Vůbec jsem kvůli tomu neštěstí nemohla spát, “ řekla jedna z obyvatelek domu, která si ale nepřála uvést jméno.

„Je to obrovská tragédie, s rodinou se známe. Co přesně se tam stalo, to bohužel ví jen oni,“ dodala jiná ze sousedek. Pes, který na dítě zaútočil, měl být podle svědků z domu kříženec argentinské dogy.

Bez dalších informací

Dítě následkům vážných zranění podlehlo.

„Zasahovali jsme v místní části Přerova u nezletilého pacienta. Jednalo se o vážný stav, kdy dítě bylo pokousáno psem. Případ si převzala policie, takže se k bližším okolnostem nebudeme vyjadřovat,“ konstatoval mluvčí krajské záchranky Pavel Lampa.

Policie s ohledem na citlivost případu nechce sdělovat bližší informace.

„Okolnosti toho, jak k této tragické události došlo, budou předmětem dalšího šetření. Stejně tak i právní kvalifikaci stanovíme až po vyhodnocení všech zjištěných skutečností,“ řekl mluvčí policie František Kořínek. Podle něj byl pes na místě zajištěn. 

Neznámá situace je stresující

Podle odborníků by měl mít majitel, který přijde se psem na návštěvu, vždy své zvíře pod kontrolou.

„Pokud psa přivedeme do relativně neznámé situace, musíme ho s ní seznámit. Chybu dělají dospělí, kteří se snaží, aby se pes přizpůsobil situaci, která je pro něj nepřehledná. Pes, který není dlouhodobě trénovaný, může i bezprostřední projev dítěte brát jako útok,“ říká profesionální trenér psů Jiří Ščuka. 

U psa se podle něj projevuje obranné chování pouze dvěma způsoby.

„Buď se situaci vyhne a odejde, a nebo zaútočí. Když je pes překvapený a jedná se o uzavřený prostor, nemá mnoho možností se situaci vyhnout. Pokud majitel tyto signály dlouhodobě ignoruje, nebo za ně dokonce psa trestá, snaží se to zvíře vydržet až do poslední chvíle, a pak vybuchne. Pes vždy zvolí vyhýbavou reakci, otevřená agrese je jen velmi ojedinělá,“ uzavřel.

Krysařík paní Machálkové, kterého zakousli psi, kteří vnikli na její zahradu.
„Bojoví“ psi zakousli krysaříka, lidé ve Starém Městě se bojí o děti