Dušan Dvořák se však hájí tím, že pěstování konopí je legální a že jej pěstuje výhradně pro léčbu nemocných lidí. Kvůli pěstování konopí skončil pěstitel už několikrát před soudem, minulý rok však žalobci jeho stíhání zastavili. Podle odborníků byl totiž v době páchání trestného činu nepříčetný.

„Zajištěno bylo několik stovek rostlin konopí a zatím blíže nezjištěné množství upravených rostlin pro toxikomanické účely," uvedl dozorující státní zástupce z prostějovského státního zastupitelství Jiří Jančík.

Dvořák se zlobí

Dvořák zásah policie odsuzuje.

„Odvezli zhruba 500 rostlin, odmítali je v rozporu se zákonem zvážit. Květy byly plné semen; jen na semenech je škoda milion korun," řekl Dvořák.

„Pěstování konopí je nejen legální, ale ze zákona o zdraví lidu přímo občanská povinnost. Státní orgány záměrně zaměňují trestní zákon za zákon o návykových látkách. Jednou za tou budou potrestáni nejvyšší představitelé státu, neboť jde o zločiny proti lidskosti a těžká ublížení na zdraví," nechal se slyšet konopný mág, který pěstuje konopí podle svých slov také pro výzkumné účely.

„Výzkum je potřeba ze všeho nejvíce, protože například léčba rakoviny, astmatu nebo cukrovky konopím je stejně tak perspektivní obor jako dnes již potvrzené pozitivní výsledky u kožních, neurodegenerativ­ních nebo duševních chorob," prohlásil muž, který hájí svou konopnou farmu už řadu let před soudy, státními zástupci i politiky.

Hledal pomoc u Nejvyššího soudu, Ústavního soudu i Soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Zatím však bezúspěšně. Hájí se tím, že Česká republika podle něj nemá platný zákon o návykových látkách a žádnou právně závaznou normu na měření THC v obsahu konopí.

Novotný chce interpelovat na vládě

Jeho snahu podporují známé osobnosti, ale i řada neziskových organizací. O středečním zásahu informoval na sociální síti i bývalý olomoucký primátor a poslanec Martin Novotný (ODS) s tím, že bude interpelovat ministra vnitra. Zveřejnil zde i snímek, na kterém je zachycen na farmě ještě před zásahem policie.

Dušan Dvořák byl za pěstování konopí stíhán celkem čtyřikrát. V prvním případě mu soud uložil podmíněný trest, další dva se před soud nedostaly. Zastaveny byly kvůli znaleckému posudku, který pěstitele označil za nepříčetného. Muži za nedovolenou výrobu a držení omamných a psychotropních látek původně hrozilo až deset let vězení.