Proti třináctiletému trestu, který mu loni v listopadu udělil Krajský soud v Brně, se odvolal k olomouckému vrchnímu soudu.

Ten ve středu trest potvrdil, zmírnil typ věznice, kam bude důchodce zařazen.

„Oplácel jsem tchánovi trpělivostí. Plnil jsem všechno, co mi nakázal. Nikdy jsem se mu nezavděčil. Zažil jsem čtyři desítky let ústrků a ponižování. Jeho útočnost nabírala na intenzitě. Byl plný pýchy, panovačnosti. Proč se k nám choval jako vzteklinou postižený pes? Jakožto věřící člověk svého činu lituji dvojnásob. Prosím o odpuštění, pro společnost nejsem nebezpečný,“ kál se před soudním senátem ve středu Antonín Pospíšil.

Jenomže neuspěl.

„I lidé, kteří vedou řádný život a jsou v kolektivu oblíbení, páchají trestnou činnost. Šlo o popravu,“ upozornila ve své řeči státní zástupkyně.

Vrchní soud v Olomouci potvrdil třináctileté vězení, ale trest si má muž odpykat v mírnějším typu věznice, s ostrahou, nikoli zvýšenou ostrahou, jak zněl závěr krajského soudu.

Antonínu Pospíšilovi hrozilo až dvacet let.

„Jedná se o osobu dosud netrestanou, je důchodového věku a má lidské kvality, které jsme zhodnotili. Trest je na samé spodní hranici trestní sazby,“ vysvětlil mluvčí vrchního soudu Vladimír Lichnovský.

Zločin spáchaný s rozmyslem

V případě obhajoba ještě na krajské úrovni navrhovala, aby došlo k překvalifikování z vraždy pouze na zabití, muž by tedy vyvázl s mírnějším trestem.

„Bylo prokázáno zavrženíhodné chování poškozeného vůči mému klientovi i jeho manželce,“ argumentovala také obhájkyně Antonína Pospíšila.

S tím, že by šlo o zabití, soudy nesouhlasily.

„Máme za to, že jedná o zvlášť závažný zločin vraždy spáchaný s rozmyslem,“ řekl Vladimír Lichnovský.

Šestaosmdesátiletý senior se nechoval k manželce obžalovaného ani jemu samotnému nejlépe.

Po jednom z jeho slovních útoků loni v polovině března došla jeho zeti trpělivost a podomácku vyrobenou zbraní jej dvakrát trefil do hlavy.

Konflikty byly podle všeho vleklé a začaly se stupňovat před několika lety, kdy zavražděnému zemřela manželka.

Žádal Boha o radu

V osudný den, 16. března večer, podle své dřívější výpovědi žádal obžalovaný, který je silně věřící, s náboji a zbraní v ruce Boha o radu a pomoc.

Žádnou ale podle svých slov nedostal, se svým tchánem se nedokázal domluvit, a tak si dal na kuráž alkohol a potom jej zastřelil.

Jak vypověděl, k činu došlo v kuchyni. Sotvaže otce své manželky pozdravil, začal na něj tchán jako obvykle křičet, a tak jej Antonín Pospíšil zastřelil dvěma ranami.

Nabil i potřetí, ale nevystřelil, když zjistil, že je jeho oběť mrtvá.

Za Antonína Pospíšila se postavila celá vesnice, na rozhodnutí soudu mohl čekat na svobodě.

Rozsudek je pravomocný, muž si skrze svoji obhájkyni ještě může podat dovolání k Nejvyššímu soudu v Brně.