Lidé s kily navíc jedí méně z hladu a více z vnějších pohnutek provokovaných masivní reklamou. Když jste šli před pětadvaceti lety do kina, vzali jste si s sebou možná nějaký bonbon, ale jinak nic. Dneska lidé automaticky kupují colu a kotle s popcornem, které jsou stále větší a větší. A to je velké lákadlo. Jak se takovým pokušením postavit? Rady skutečných odborníků najdete na Deník.cz ZDE.

Celodenní jídelníček by měl splňovat:

  • Ve vztahu k množství: jsme sytí, ale ne přejedení.
  • Ve vztahu k režimu: jíme 3–5x denně, jak zrovna potřebujeme, ale neměli bychom mít hlad.
  • Ve vztahu ke skladbě: vybíráme ze široké nabídky potravin, abychom měli dostatek bílkovin, vhodné tuky (s převahou nenasycených mastných kyselin), vhodné sacharidy (s nižším glykemickým indexem), dostatek zeleniny a přiměřeně ovoce.
  • Ve vztahu ke kvalitě: nadřazujme kvalitu nad kvantitou.
  • A to nejdůležitější – přejeme všem čtenářům, aby jídlo bylo pro vás radostí, a ne starostí.

Snídat, nebo nesnídat? To je otázka, která pálí mnoho z nás. Přitom snídaně je podle řady odborníků tím nejdůležitějším jídlem dne.

Jak vypadá vyvážená snídaně?

Snídaně by měla tvořit přibližně dvacet procent, pokud nesvačíte, pak až třicet procent energie z celodenního příjmu. Na talíři nebo v misce by vám neměly chybět:

  • celozrnné obiloviny – pečivo, obilné vločky, cereálie (výrobky s co nejnižším obsahem cukru) nebo obilné kaše
  • bílkoviny – mléčné výrobky (jogurt, skyr, mléko, cottage, tvaroh), vejce, libová šunka
  • kvalitní tuky – ořechy, semínka, avokádo, máslo (v rozumném množství) nebo kvalitní margaríny
  • ovoce nebo zelenina
  • tekutiny – neslazený čaj, voda.

A dobrá rada na závěr: denně snězte půl kila zeleniny. Zdá se vám to nereálné? Není to tak těžké. Skvělé je využít mixér a připravit si například zeleninové smoothie. polévky nebo pyré. V zimě zahřeje pečená zelenina z trouby, připravit si můžete i rychlá jídla z jedné pánve. Zelenina může být součástí zapékaných jídel, rizota, lze ji přidat do karbanátků. Špízy doplňte o papriku, mrkev a cuketu. Klasikou jsou zeleninové saláty se zálivkami a na závěr můžete místo chipsů chroupat sušenou zeleninu.