Více případů i hospitalizací
Omikron napadá děti víc. Ukazují to data ze Spojených států amerických. Děti jsou mnohem častěji hospitalizovány. „Procento dětí v nemocnicích narostlo, stejně jako případů. Měli jsme přes 330 tisíc dětí s covidem za jediný týden,“ píše na svých stránkách americké ministerstvo zdravotnictví.

Úmrtnost naštěstí neroste
Na omikron neumírá víc dětí než dosud. Což ukazuje, že varianta je sice nakažlivější, ale není nebezpečnější, pokud jde o úmrtí. „I tak očekáváme nárůst dětských hospitalizací,“ poznamenal Robert McGregor z dětské nemocnice v Akronu v Ohiu. Ten také tvrdí, že data mohou v tomto případě zkreslovat. „Děti nemají protilátky ani na slabé úrovni, protože se mezi nimi předchozí varianty nešířily tolik jako mezi dospělými, kteří jsou částečně imunizovaní,“ poznamenal.

Z covidového oddělení Městské nemocnice v Čáslavi.
PŘEHLEDNĚ: Co se už ví o omikronu a jaké má příznaky. Testy obejít nedokáže

Příznaky podobné jako u jiných variant
Příznaky jsou podobné jako u delty. Jde především o horší dýchání, teplotu, bolesti svalů, kloubů i hlavy, ale i ztrátu čichu a chuti. „Tyto naše zkušenosti potvrzuje i to, co nám řekli naši kolegové z Velké Británie,“ řekl William Schaffner z univerzity Vanderbilt v Tennessee.

Strašidelný, ale léčitelný krup
Omikron u malých dětí vede ke krupu. Nejnovější data ukazují, že děti mladší šesti let, které dostanou tuto mutaci covidu, často trpí těžkým kašlem, známým jako krup. „Zní hodně strašidelně, ale je poměrně dobře léčitelný,“ řekl americké televizi NBC další z lékařů vanderbiltské univerzity Buddy Creech. „Dýchací cesty malých dětí jsou tak úzké, že stačí malá nákaza nebo zánět, aby onemocněly,“ vysvětlil. Krup se projevuje kromě štěkavého kašle i pískavým zvukem při nádechu. „K výraznému zlepšení ale může dojít už po šesti hodinách od zahájení léčby,“ tvrdí lékaři.