Ti současně upozorňují, že protikoronavirová omezení situaci mezi narkomany ještě zhoršila. „Lidé v současném věku padesát plus začínali s drogami v devadesátých letech a jsou mezi nimi i ti, kteří v tom jedou dodnes. Stav je takový, že průměrný věk uživatelů stoupá. Stává se z toho specifický problém,“ řekl Mravčík.

Deníku o svých zkušenostech vyprávěl například muž, který do drogového prostředí na chvíli nahlédl. V krátké době si vybavil tři padesátníky užívající drogy pravidelně. Zálibu našli především v pervitinu, jenž se stal průvodcem podstatné části jejich života. „Ty příběhy jsou různé. Jeden perník takzvaně vařil, další jen bral. A další už je mrtvý,“ pátral v paměti pod podmínkou zachování anonymity. Redakce jeho jméno zná.

Závislostí na lécích trpí bezmála 400 tisíc českých důchodců.
Až čtyřicet pilulek denně. Senioři jsou závislí na lécích

Trend je patrný také podle vedoucí kontaktního centra patřící pod charitu v jihomoravské Břeclavi, Hany Hajduchové. Tvrdí, že je pouze otázkou času, kdy bude padesátníků užívajících drogy více. Dokládají to data, která má Deník k dispozici. Sledují téměř dvacetiletý vývoj průměrného věku lidí, kteří se kvůli závislosti obracejí na odborníky. U heroinu a opiodů se ze čtyřiadvaceti let dostal k osmatřiceti, u pervitinu na dvaatřicet a u konopí z devatenácti na necelou třicítku.

„Starší lidé neberou pervitin a podobně kvůli tomu, že bude mejdan, ale aby zvládli všechno, co mají. Někteří proto, aby dali dvě práce a zaplatili dluhy. Důvodů je více. Už to ale není o tom, aby si užili,“ sdělila Hajduchová.

Méně kvalitní alternativy

Právě v příhraničním městě a jeho blízkém okolí mají mezi klienty několik padesátníků, kteří drogy užívají dlouhodobě a nitrožilně. Problémem se navíc v covidové době stávají omezení na hranicích, kdy léky a látky potřebné k výrobě pervitinu nahrazují méně kvalitní alternativy.

Ilustrační foto
Anketa: skleničku alkoholu dětem nalije až třetina rodičů

InfografikaZdroj: Deník„Uživatelé jsou nyní kvůli horší kvalitě drogy agresivnější a mají výpadky paměti. Když nastane nějaký konflikt, nejsou schopní o tom pak mluvit, protože si to nepamatují,“ uvedla vedoucí kontaktního centra.

Pervitin navíc není jedinou návykovou látkou mezi staršími lidmi. Ivan Douda z organizace Drop in uvedl, že v celkové společnosti jde v současnosti ještě stále spíše o výjimky. Častější je nyní nadbytečné užívání léků: na uklidnění, na spaní…

„Ovšem obecně platí, že pakliže tihle lidé nezvyšují dávky, ale jen zmírňují příznaky zdravotních problémů, nelze mluvit o zneužívání. Padesátka je většinou přelomový věk, kdy dostáváme rozum,“ řekl Douda. Jenže podle dat je právě padesát let průměrný věk u lidí, kteří se léčí ze závislosti na lécích.

Jindřich Vobořil
Jindřich Vobořil: Heroin zvládáme, dominuje spíš pervitin

Mezi těmi zneužívanými se v poslední době objevuje třeba Tramal pomáhající proti bolesti. Vedoucí Hajduchová upozornila, že problémy nastávají především v kombinaci s alkoholem. „Tohle se hodně rozmohlo. Lidem přitom hrozí rychlé předávkování,“ dodala.