SÚKL oznámení o podezřeních na nežádoucí účinky vakcín shromažďuje a každý týden zveřejňuje. K minulému úterku jich evidoval 1506. "Z 11 úmrtí, která byla nahlášena v ČR jako důsledek podezření na nežádoucí účinek vakcín proti covidu-19, nebylo ani jedno způsobeno tromboembolií. Nadále platí, že se neprokázalo, že je očkování v České republice potřeba přerušit," uvedl lékový ústav.

Očkování v Sokolově
Speciální kód k očkování. Stát zřejmě spustí registraci pro chronicky nemocné

Jeho zástupci se účastní i jednání lékových agentur v EU, která se očkování týkají.

Lékový ústav zveřejňuje jen celkový počet podezření na nežádoucí účinky, nerozlišuje to podle druhů používaných vakcín. "Při rozlišování počtů hlášení na jednotlivé vakcíny by mohlo snadno dojít k chybným interpretacím těchto údajů a k nesprávnému předpokladu, že jedna vakcína je bezpečnější než jiná," napsala ČTK mluvčí SÚKL Klára Brunclíková.

Bezpečné vakcíny 

Podle ní jsou všechny v Česku používané vakcíny bezpečné a nezjistilo se nějaké riziko, které by bylo spojeno jen s jednou z nich. Kromě AstraZeneky se v ČR podávají také očkovací látky firem Pfizer/BioNTech a Moderna.

Očkování vakcínou od britsko-švédské firmy AstraZeneca pozastavily od pondělí Německo, Francie, Itálie, Španělsko, Slovinsko, Portugalsko, Kypr, Švédsko, Lotyšsko či Lucembursko. Chtějí počkat na doporučení Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA), která svolala na čtvrtek mimořádnou schůzi a poté vydá k vakcíně stanovisko.

Šéfka evropské agentury: Přínos převažuje nad riziky

V současnosti nic nenaznačuje, že by vakcína od společnosti AstraZeneca způsobovala krvácení či krevní sraženiny, kvůli nimž řada zemí Evropské unie v minulých dnech pozastavila očkování touto látkou. Uvedla to dnes šéfka Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) Emer Cookeová. Dodala, že přínos očkování touto vakcínou stále převažuje nad možnými riziky. Hodnocení několika případů vážných potíží a úmrtí podle ní pokračuje a experti agentury své závěry oznámí ve čtvrtek.

Více než desítka unijních zemí včetně Německa či Francie v posledních dnech a hodinách dočasně přestala očkovat vakcínou britsko-švédské firmy kvůli vážným komplikacím hlášeným z řady států. Země nyní čekají na stanovisko expertů z EMA. "Tato situace není neočekávaná. Když očkujete miliony lidí, je nevyhnutelné, že dochází ke vzácným či závažným případům onemocnění následujícím po vakcinaci," řekla dnes novinářům Cookeová.

Agentura podle ní nyní hodnotí, zda problémy vyvolalo očkování, či zda se objevily nezávisle na něm. Dosavadní zkoumání expertů nenaznačuje, že by vakcíny přímo způsobovaly obtíže hlášené z evropských států. "Stále jsme pevně přesvědčeni, že přínos vakcíny AstraZeneca při prevenci covidu-19 spojeného s rizikem hospitalizace či úmrtí převažuje nad riziky těchto vedlejších efektů," prohlásila Cookeová.

Oddělení pro pacienty s covid-19 v Nemocnici Nymburk.
Umírání na covid je jiné. Člověk se dusí za plného vědomí, říká vrchní sestra

Expertní tým EMA se podle ní minulý týden scházel prakticky denně, aby podrobně zkoumal okolnosti jednotlivých případů spojených s vakcínou AstraZeneca, jichž byly hlášeny desítky. Výsledek zkoumání, která pokračují i dnes, by skupina měla sdělit ve čtvrtek odpoledne.

EMA doporučila používání vakcíny koncem ledna po takzvaném průběžném hodnocení. Podobně jako u ostatních schválených očkovacích látek proto musí výrobce průběžně v dalších letech dodávat nová data umožňující podrobnější hodnocení její efektivity. Podle Cookeové nicméně nebyly zmíněné vedlejší účinky mezi nežádoucími následky, které byly zjištěny při testování vakcíny.

Stejně jako u AstraZeneky podle ní EMA průběžně zkoumá případy nahlášených vedlejších účinků i u dalších již schválených vakcín.