Proč? Podle profesora Karla Šonky z Neurologické kliniky při pražské Všeobecné fakultní nemocnici za to mohou některé hormony. Konkrétně jde o leptin a ghrelin.

„Během spánku naše tělo produkuje hormon zvaný leptin, který ovlivňuje pocity nasycení. Dělá to z velmi dobrého důvodu – abychom se během odpočinku zbytečně nebudili případným hladem,“ vysvětluje profesor Karel Šonka.

Modré světlo, které mobily či tablety vyzařují, má pro mozek varující účinek a potlačuje produkci hormonu melatoninu.
Existuje dvanáct zabijáků spánku. Patří mezi ně i horká koupel

Pokud tedy málo spíme, hladina leptinu klesá. Co naopak stoupá, je množství jiného hormonu – ghrelinu. Ten má zase za úkol vyvolávat pocity hladu. Nespavce to pak nutí vyplenit lednici.

Seriál deníku - Dobrý spánekZdroj: DeníkPodle vědců z Warwick Medical School v anglickém Coventry proto není divu, že tlouštíci spí v průměru 1,5krát méně. Potvrdil to prý i jejich průzkum, kterého se zúčastnilo více než půl milionu lidí.

Chcete mít zdravé srdce i mysl? Obklopujte se lidmi, kteří jsou vám nejblíže.
Antistresové desatero: Zdraví si lze zachránit i vlastními silami

O třetinu méně spánku

Češi přitom spí zoufale málo, připomínají odborníci. Doba spánku se podle nich jen za posledních třicet let zkrátila dokonce o třetinu.

Stále častěji se také objevují poruchy spánku, které dobu strávenou odpočinkem v peřinách ještě více utlumují. Podle posledních dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky přijde kvůli poruchám spánku k lékaři skoro 57 tisíc lidí ročně. Nejčastěji jsou to obyvatelé větších měst, hlavně Prahy a Plzně.

Spánkový dluh se hromadí a podle odborníků se delším spánkem o víkendu moc smazat nedá.
Poruchami spánku trpí stále víc lidí. Zejména v Praze a na Plzeňsku

„Na vině je často nezdravý životní styl: lidé jsou vystaveni značnému stresu a mají méně fyzické aktivity. Řada věcí jim navíc nepřirozeně prodlužuje den, ať už mluvíme o umělém světle, či obrazovkách počítačů, telefonů a televizí,“ vyjmenovává jen některé z příčin Jitka Bušková z Národního ústavu duševního zdraví. Lidé by si podle ní měli dávat větší pozor a dbát na správnou „hygienu života“.