Vítězem výběrového řízení na provozování bikesharingu v Prostějově se stala pražská společnost Rekola. Smlouva byla uzavřena na roky 2023 a 2024. Rekola má k dispozici 140 sdílených kol.

Jezdí dvanáct tisíc lidí

Nextbike ve výběrovém řízení neuspělo, ale z Prostějova neodchází. "Prostějov jsme otevřeli v roce 2019 jako první české město. Za tu dobu se k nám přidalo 12 tisíc lidí, kteří uskutečnili téměř 350 tisíc jízd. Cítíme povinnost modrá kola v ulicích Prostějova zachovat, a to za stejných podmínek pro uživatele," uvedl Lukáš Luňák, zakladatel českého nextbiku.

Sdílená kola. Ilustrační fotoSdílená kola. Ilustrační fotoZdroj: Deník/Zdeněk Vysloužil

Provoz dotují partneři

Vedení firmy se rozhodlo projekt do loňska dotovaný městem provozovat na vlastní náklady. "Každopádně budeme v Prostějově i nadále operovat s flotilou 140 mechanických kol. Ta budou k dispozici uživatelům ve stejných stanicích a zejména s 15 minutami vždy zdarma, na které jsou zvyklí," informoval Dan Rambousek z firmy. Ta je prý schopna výhodu udržet díky komerčním partnerům.

Start projektu sdílených kol v Prostějově
Sdílená kola jsou v kurzu, vloni město zaznamenalo skoro 70 000 výpůjček

Kola budou mít vlastní jména

Provoz růžových "rekol" bude v Prostějově zahájen ve středu 1. března. Na území města budou mít zájemci k dispozici 140 sdílených kol a nejméně čtyřicet míst určených pro půjčování a vracení bicyklů firmy Rekola. Jednotlivá kola budou mít svá jména. Ta se budou zobrazovat v aplikaci, a u každého bude podrobnější popis, díky kterému se uživatel dozví, jak jméno vzniklo, případně nějakou zajímavost o Prostějově.