Štamgasti smutní, že přijdou o svoji „srdcovku“. Přespolní hosté nad koncem úspěšného hostince kroutí hlavou. Nepomohla ani petice. Podle vedení obce vzhledem ke stavu budovy není vyhnutí.

Starosta Dolan Rudolf Pečinka představuje zahájení proměny srdce obce
V Dolanech začíná velká proměna centra. Co všechno bude jinak

„Tato vyhlášená hospoda že končí? Proč?“ zaskočila u nedělního oběda zpráva rodinu z Dolní Moravice u Rýmařova.

Zejména o víkendech se v Hostinci Dolany stavuje pravidelně, když vyráží směrem na Hanou. „Vždycky se tady dobře najíme. Jezdíme sem roky,“ kroutili hlavou nad plnými talíři.

Známá restaurace v Dubu nad Moravou skončila (uprostřed). Zavřené jsou i některé další zavedené podniky na okraji a v okolí Olomouce
Restauraci na Olomoucku přestavuje na byty. Není první. Z venkova hospody mizí

V neděli po poledni byla v lokále obsazena většina stolů. Jeden, svůj tradiční, obléhali štamgasti. O konci provozovny vědí místní už delší dobu. Smířit se s tím však podle nich nejde.

„Každá obec by měla mít to ‚svoji‘ hospodu, kam místní zajdou na kus řeči. Tady to naše ‚retro‘ má tradici, historii, není důvod to likvidovat. Barák zase v tak špatném stavu není,“ kritizovali následně někteří z nich u cigarety ve dvoře zpečetěný osud podniku a Domu služeb.

Hostinec Dolany vyhlášený populárními retro pokrmy a obřími porcemi končí. Na snímku hostinský Libor Janšta, který již dostává nabídky z okolí.Hostinský Libor Janšta již dostává nabídky z okolí.Zdroj: Deník/Daniela Tauberová

Hostinský Libor Janšta má provozovnu v nájmu 12. rokem. Jako hlavní kuchař zde působí dohromady 25 let. Dobrou školu, jak rád vzpomíná, dostal v olomoucké Jednotě, kde se vyučil v gastrocentru.

„Už při podpisu poslední nájemní smlouvy, na pět let, jsem věděl, že to přijde. Obec mě o záměru předem informovala. Ten čas nastal. Je fakt, že když byla výpověď na stole, dost blbě se spalo, ale smiřuji se,“ reagoval Janšta.

Skončit měl k poslednímu květnu. V červnu si totiž areál přebírá stavební firma.

„Přišli s tím, že můžu zůstat do konce roku, bourat se má až v lednu. Zatím tedy podepíšeme dodatek a zůstáváme,“ vzkázal všem.

Nejvíc jede prso z broskví a katův šleh

Letitý podnik u dolanského rondelu přitahuje atmosférou a jídelníčkem, ve kterém hosté najdou na padesátku jídel.

„Co jde nejvíce? Jídla, která haní šéfkuchař Pohlreich: katův šleh, prso s broskví, smažené sýry. Lidi mají hodně v oblibě smraďocha, což je kapsa s tvarůžkem a slaninou, taky bramboráková jídla. Těch máme v nabídce několik,“ ukazoval největší taháky jídelníčku s fotografiemi dobrot.

Dříve vyhledávaný hostinec Chomout v Chomoutově je měsíce zavřený. Duben 2024
Vyhlášený olomoucký hostinec Chomout měsíce nefunguje. Co s ním bude dál

Věhlas spojený s velkými porcemi získal tento podnik už za předchůdce současného nájemce.

„Koncept jsem převzal od Pavlity, ale trochu jsem musel redukovat. To se fakt nedalo sníst. Vyhazovat kýble jídla? Nechci. Porce jsou i tak hodně velké. A když se náhodou zdá, že host nemá dost, přidám mu knedlíček dva nebo hranolky – to je ale spíše škádlím, protože talíře mají plné,“ vtipkoval hostinský.

Nabídek má hodně

Zpráva, že Hostinec Dolany končí se šíří a zkušený kuchař a restauratér už dostal několik nabídek, kam by „retro“ koncept mohl přenést.

„Z okolí i z Olomouce. Zatím nevím. Když se mě někdo zeptá, co bude dál, odpovím, že si hlavně musím oddychnout,“ ukazoval Libor Janšta mozoly na rukou.

„Jako kdybych dělal z lopatou, že? Je to makačka. Měl jsem před covidem osm zaměstnanců, teď jsme na to dva: já a Markéta. Ve dvou osmdesát obědů, někdy i více? Jsem někdy tak přetažený, že nemůžu ani usnout,“ povzdechl si.

Provozovatel olomoucké vegetariánské restaurace Green Bar Jakub Lerch
Green Bar je olomouckou hitovkou už 16 let. Co je za úspěchem obědů bez masa?

Často žertuje, že v době soumraku vesnických hospod v Česku by šel nejraději vařit do školní jídelny.

„Dnes je jiná doba, žije se jinak. Mě bral táta, když mi bylo osmnáct, na pivo. To dnes nevidíte. Štamgasti staří odcházejí… Ale třeba se vrátím, v rámci přestavby areálu likérky by chtěla obec vybudovat restauraci. Uvidíme, co nás čeká,“ loučil se hostinský.

Starosta: Trvalo mi to tři roky

Podle starosty Dolan půjde v rámci samotného areálu likérky, který obec koupila, o velmi náročný projekt. Zatím není aktuální. Centrum obce se bude řešit postupně. Dům služeb však k zemi podle starosty musí. Oprava staré budovy, která je podle statika ve špatném stavu, by znamenala v podstatně výstavbu nového objektu.

„Varianta odstranění Domu služeb byla na stole už v roce 2016. Informovali jsme nájemce předem. Výpověď dostali do konce května, protože v květnu se zahajuje, nicméně demolice přijde na řadu v lednu, takže, pokud budou mít zájem, mohou zůstat do konce roku,“ potvrdil Rudolf Pečinka.

Šéfkuchař Martin Sklenář
Šéfkuchař z Olomouce získal ocenění Michelin. Začínal v Zenitu a Domě armády

Obec bez restaurace nezůstane, je jich zde několik.

„Chápu emoce lidí, toto je taková tradiční hospoda. Trvalo mi tři roky, než jsem se s tím vnitřně ztotožnil. Je to však jediné rozumné řešení,“ uzavřel starosta obce.