„Kromě kuličky, vypálené z hlíny, jsme hned u vstupu objevili stříbrňák z roku 1669. Přibližně stejného stáří jsou i úlomky komorových kachlů, které dokazují, že byly místnosti školy vyhřívány kamny," shrnul přerovský archeolog Zdeněk Schenk.

Zlomky zeleně glazovaných kachlů přijel tento týden posoudit do Přerova přední specialista na gotické a renesanční kachle Čeněk Pavlík.

„Tapetový motiv s vegetativními prvky, lístky nebo větvičkami, přecházel z jednoho kusu na druhý. Podobné typy byly nalezeny i v okolí hradu Helfštýna a pocházejí z konce 16. nebo počátku 17. století," zhodnotil.

Malý plíšek se zubrem

Další zajímavé předměty odkryla sonda také v lokalitě Na Marku, kde se postaral o rozruch nález základů mohutného barbakánu. Ten sloužil k zesílení obrany městských hradeb.

Bádání archeologů v Přerově přináší své ovoce

„K vzácnostem, které jsme našli s pomocí detektoru kovů, patří malý plíšek se zubrem, erbovním znakem Pernštejnů. Zubr má v nozdrách houžev a mezi rohy dvojité W, což je znak Vratislava z Pernštejna. Mohl sloužit jak mincovní závaží nebo jako štítek z prstenu a pochází ze 16. století," řekl Zdeněk Schenk.

K cenným artefaktům patří i přezka s monogramem, opaskové kování nebo projektil hákovnice ze 17. století. „Mladšího data je pak Napoleonský korunovační žeton z roku 1804," doplnil.

Základy barbakánu

Bádání v místech, kde byly začištěny základy barbakánu, je už u konce.

„Odkryli jsme celý jeho průběh v délce 42 metrů. Šířka zdiva dosahuje místy až dva metry. Je z velkých kusů travertinu, spojených velmi kvalitní vápennou maltou. Při západním okraji jsme také zdokumentovali přístavbu, zesilující těleso až na tři metry. K zajímavostem patří i odkrytí části stavební konstrukce, která tvořila původní korunu barbakánu," řekl badatel Jan Mikulík. Ten si myslí, že by měla být i tato památka vyznačena odlišnou dlažbou, která by kopírovala linii stavby.

Rozšíření bádání

Naděje archeologů se nyní upínají k bratrské škole, jejíž půdorys se zřetelně rýsuje. Jednalo se o minimálně dvoupatrový objekt a jeho dvě místnosti už byly prozkoumány.

„V těchto dnech jsme rozšířili skrývku směrem k Bečvě, protože chceme zachytit maximální rozsah půdorysu školy. Základy byly ale zčásti porušené stavbou sokolovny ve 20. století. Po snížení skrývky jsme zachytili základy severní části budovy," zmínil Zdeněk Schenk. Práce zde potrvají minimálně do konce týdne.

Podle náměstka přerovského primátora Michala Záchy (ODS) zatím není jasné, kolik míst vznikne na parkovišti, které zde bylo původně navrženo. „Mělo jich být osmnáct, ale definitivně se rozhodneme až po ukončení archeologického výzkumu. Bylo by však dobré, aby zde parkovací místa byla, už s ohledem na turistickou atraktivitu této lokality," řekl.