Z policejního dokumentu o obvinění ředitelky Úřadu vlády Jany Nagyové a čtyř dalších osob vyplývá, že odstupující premiér Petr Nečas slíbil trojici bývalých poslanců – Marku Šnajdrovi, Ivanu Fuksovi a Petru Tluchořovi – úplatek a zajistil jeho poskytnutí. Výměnou za odchod ze sněmovny jim měl poskytnout místa ve státních či polostátních firmách.

Odstupující premiér Petr Nečas od propuknutí kauzy a zatčení jeho nejbližší spolupracovnice a třech poslanců jakoukoli kriminalizaci případu odmítá: „K žádnému úplatku nedošlo. Je to bizarní právní konstrukce, která likviduje politiku v České republice. Běžné vyvažování vnitrostranických zájmů, pokus o nalezení kompromisního řešení v rámci vnitrostranické, vnitrokoaliční situace je tady kriminalizováno. Dochází ke kriminalizaci sice někomu nevonících politických postupů, ale kdyby toto měl být kriminální čin, je to na zavření celé politické reprezentace."

Začátek kauzy, která vedla k pádu Nečasovy vlády, spadá na 12. červen, kdy detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu zatkli celkem devět lidí ze státní správy a politiky.

Kauzu Nagyová odstartoval policejní zásah

12. června - Večer začal Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) zasahovat na řadě míst v ČR, včetně úřadu vlády.

13. června
- V médiích se objevila jména zadržených - šlo mj. o někdejšího poslance ODS Petra Tluchoře, exministra zemědělství Ivana Fuksu, ředitelku premiérova kabinetu Janu Nagyovou, bývalého šéfa Vojenského zpravodajství (VZ) a současného šéfa Správy státních hmotných rezerv Ondreje Páleníka nebo ředitele Vojenského zpravodajství Milana Kovandu.
- ÚOOZ potvrdil, že zasahoval na úřadu vlády, na ministerstvu obrany a že ve středočeském a východočeském regionu a zadržel několik lidí. Policisté zasahovali rovněž v sídle státní podniku Lesy ČR, u kontroverzních podnikatelů Ivo Rittiga a Romana Janouška a někdejšího státního zástupce Libora Grygárka i u exšéfa odboru pražských investic Jiřího Tomana.

14. června
- Objevily se podrobnosti o jednotlivých kauzách. Podle policie stála blízká spolupracovnice premiéra Petra Nečase (ODS) Nagyová v pozadí podzimní dohody mezi takzvanými rebely ODS a vládní koalicí. Tehdejší poslanci ODS Marek Šnajdr, Ivan Fuksa a Petr Tluchoř se vzdali poslaneckých mandátů, čímž umožnili schválení vládního daňového balíčku. K odstoupení z poslaneckých funkcí byli podle policie motivováni nabídkou členství v orgánech státem řízených společností. Nagyová navíc údajně zneužila Vojenské zpravodajství ke sledování tři osob, včetně manželky premiéra Nečase. Kvůli tomu byl obviněn bývalý šéf VZ Ondrej Páleník, jeho nástupce Milan Kovanda a příslušník VZ Jan Pohůnek.

15. června
- Ostravský soud poslal do vazby šest lidí, včetně Nagyové, Tluchoře nebo Fuksy. O den později rozhodl stejně v případě dalšího exposlance Šnajdra, který se den po zásahu vrátil ze zahraničí. Na svobodě je stíhán jen Kovanda.
- Premiér Nečas uvedl, že nevěděl o sledování své ženy a dalších lidí, které VZ zadala Nagyová.

16. června
- Premiér Petr Nečas oznámil, že podá demisi, což do té doby odmítal. Demisi předal hlavě státu následující den.

18. června
- Objevily se spekulace, že by se mezi obviněnými mohl ocitnout i premiér v demisi Nečas. Šéf stranického poslaneckého klubu Marek Benda v reakci na to řekl, že ODS by Nečasovo vydání nepodpořila.
- Nečas odmítl, že by se v kauze tří exposlanců ODS jednalo o úplatky.

19. června
- Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) oznámil, že nechá přezkoumat adekvátnost zásahu policie, při kterém byla zatčena Nagyová, tři exposlanci a vedení VZ.

20. června
- Na policii v souvislosti s případem vypovídal ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Podle něj konstrukce státního zástupce v kauze tří exposlanců připomíná spíše třídní nenávist než právní názor.

25. června
- Prezident Miloš Zeman jmenoval novým premiérem nestraníka Jiřího Rusnoka.

2. července
- Nečas vyzval státního zástupce, aby jej nechal vyslechnout. Nečas byl podle svých slov "kdykoliv plně k dispozici" a mohl poskytnout "relevantní informace".

8. července
- Vrchní státní zástupce požádal Sněmovnu o vydání Nečase ke stíhání.