Už šest pacientů s pozitivním virem H1N1 leží ve vyškovské nemocnici. Virus způsobuje takzvanou prasečí chřipku, která před časem vyděsila velkou část světa, když kvůli ní vyhlásila světová zdravotnická organizace pandemii. Vedení vyškovské nemocnice ovšem ujišťuje, že v současnosti ještě nepropukla ani epidemie obyčejné chřipky a není důvod k panice.

To potvrdila i vedoucí protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice v Brně Renata Vaverková. „Celokrajský průměr je 1793 nemocných na sto tisíc obyvatel, většina z nich jsou ovšem stále ještě nemocní s akutními respiračními problémy. Dá se říct, že stojíme na prahu epidemie, zatím jsme ho ale nepřekročili. Vyškovsko je ještě pod celokrajským průměrem," připomněla Vaverková.

Přesto má i vyškovská nemocnice několik těžších případů. „Šest pacientů jsme hospitalizovali s pozitivním virem H1N1, nejde však o přímé propuknutí prasečí chřipky. Pokud jde o běžnou chřipku, pacientů sice přibývá, o epidemii však stále ještě nejde," ujistila náměstkyně zdravotní péče vyškovské nemocnice Marie Pojezná.

Zmíněným šesti pacientům se podle ní dostane dostatečné zdravotní péče přímo ve Vyškově. „Není důvod je převážet do jiného zařízení, například do fakultní nemocnice v Brně. Jsme na to plně vybavení," řekla Pojezná.

V souvislosti s očekávanou epidemií nechalo vedení nemocnice uzavřít všechna oddělení pro návštěvy. „Nařízení platí až do odvolání. Zdraví našich pacientů je pro nás na prvním místě a vzhledem ke zvyšujícímu se počtu virových onemocnění by se v důsledku návštěv mohli snadno nakazit," upozornila Pojezná.

Jedním z nejohroženějších oddělení je porodnice. „Pokud je tatínek zdravý, u porodu může být, ale na oddělení šestinedělí je vstup až do odvolání zakázaný. Případné výjimky budou záviset na rozhodnutí primáře gynekologického oddělení," prohlásila vedoucí porodního sálu Soňa Holcmanová.

Velmi těžký průběh chřipky mělo podle Vaverkové z hygienické stanice od Vánoc v celém kraji zatím jedenáct lidí. „Většinou už ale měli nějaký zdravotní handicap a oslabený imunitní systém. Navíc ani jeden z nich nebyl proti chřipce očkovaný," zdůraznila Vaverková. Doplnila, že další těžší případy onemocnění mají hlášené z různých míst jižní Moravy a všechny pro jistotu sledují.

Příznaky prasečí chřipky u člověka jsou zpravidla podobné příznakům běžné lidské chřipky. Mezi symptomy patří horečka nebo zimnice, dýchací potíže, kašel a rýma nebo bolení v krku. Může přijít také bolest svalů, hlavy, třes, únava a v některých případech i zvracení nebo průjem.

Prasečí chřipka se poprvé po čtyřiceti letech objevila v Mexiku v roce 2009. Virus, který ji způsobuje, obsahuje geny lidské, ptačí a původní prasečí chřipky. Podle lékařů už se však v současnosti nechová tak agresivně jako v době, kdy se virus objevil mezi lidmi poprvé.