„Kromě toho, že jsme je vážili, tak jsme je ještě odčervovali, speciální pastu dostali přímo do tlamičky," uvedla zooložka olomoucké zoo Jitka Vokurková. Malí fenci jsou kluk a holčička a vede se jim dobře.

„Mimo to, že se o ně matka vzorně stará, pomáhají i ostatní členové rodiny. Dostávají jednak biologickou potravu, takže hmyz, křečky, kuřátka, speciální míchanice a částečně i ovoce. Mají pestrou krmnou dávku, včetně nějakého tvarohu," pokračovala Vokurková.

V zajetí počty těchto zvířat dosahují 134 jedinců a v rámci Evropy je chová 37 zoo.

„V Olomoucké zahradě se poprvé zabydleli fenci, původem ze Sudánu, v roce 2006. Současná skupina čítá dospělý pár, 3 mladé samičky a dvě mláďata. Celkem jsme odchovali 14 mláďat. V odchovu se nám tedy daří," vysvětlila zooložka Jitka Vokurková a doplnila, že fenci jsou druh řízený evropským chovným programem, koordinátor tedy zoo doporučí, kam je mají poslat dál.

Fenci v olomoucké zoo obývají pavilon netopýrů, kde mají obrácený světelný režim. Jedná se o zvířata s noční aktivitou, aby je příchozí návštěvníci viděli aktivní, je ve dne v pavilonu simulována noc.

„Návštěvníci vchází do tmy, v níž svítí pouze malá barevná světla, která zvířata příliš nevnímají, lidé je však mohou pozorovat při různých činnostech," vysvětlila mluvčí zoo Iveta Gronská.

Domovem fenka berberského jsou převážně pouštní a polopouštní oblasti severní Afriky. Tuto pouštní zlatoplavou lišku zdobí bohatě osrstěný ocas, který tvoří zhruba třetinu celkové délky.

Díky patnáct centimetrů dlouhým ušním boltcům oplývají skvělým sluchem. Uši pomáhají fenkům i při ochlazování, fungují jako tepelný výměník.

Pro fenky je příznačná hravost a nebývalá pohyblivost, dospělý jedinec dokáže vyskočit sedmdesát centimetrů do výšky a více než metr do dálky.