Šebetovské kino bojuje o přežití. Na to upozorňuje ve spotu na webových stránkách obce tamní starosta Zdeněk Čížek. „Vyzývám Šebetovské, ať do kina chodí, aby se nám podařilo nastřádat peníze na jeho vylepšení,“ uvedl starosta s tím, že kino bylo ještě před půl rokem hojně navštěvované.Na jedno promítání se tam sešlo zhruba šedesát diváků. „Nyní jich přijde asi pětatřicet. Promítáme každý pátek, občas přidáme dětská představení,“ popsal Čížek.

Podle něj je v této době pro distributory výhodnější kopírovat filmy z harddisku, elektronicky je opatřit titulky a posílat je dál v digitální podobě, místo toho, aby platili peníze za dopravu filmových kotoučů. „To vše je možné díky digitalizaci. Nás by však úpravy na digitalizaci vyšly na dva miliony korun,“ upozornil Čížek. Ten osobně do kina vybírá filmy a dokonce je i promítá.

Dva velkofilmy ročně

Od poloviny tohoto roku navíc budou vycházet na klasických filmových pásech maximálně dva velkofilmy ročně. Šebetovští tak nebudou mít co promítat a hrozí, že kino zavřou. „Jiné využití pro atypickou budovu s vysokým stropem a šikmou podlahou těžko najdeme. Další možností je udělat digitalizaci v DCI. Na tu ale nejsou peníze a navíc bychom podle pravidel museli vstupné navýšit na devadesát korun, což lidé nebudou chtít platit. Uvažujeme tak o úpravách za tři sta tisíc korun, které umožní hrát v E-cinema,“ přiblížil Čížek.

V takovém případě nebude pouštět filmy z harddisku v počítači jako v klasickém digitálním kině DCI, které zvládne i 3D projekci, ale bude promítat z přehrávače. „Zvuk i obraz budou velmi kvalitní. Rozdíl je v tom, že se k nám novinky dostanou až dva tři měsíce po premiéře,“ dodal starosta. Do nákupu této technologie se chce pustit ještě letos.

Levnější vstupné

Do kina v Šebetově chodí ráda třeba Jana Manová. „Radši si zajdu na film do kina, než se na něj dívat na DVD. Snad ho tedy nezavřou. Někdy je sice téměř prázdné, jindy tam ale přidávají židličky. Záleží na filmu. Do Šebetova jezdí dokonce i celé rodiny z Boskovic, protože zde zaplatí levnější vstupné,“ sdělila Manová.

Kino v Blansku je digitalizované od loňského října. Podle vedoucího tamního kina Pavla Langra se tak zvedla dvojnásobně návštěvnost. „Máme tedy i dvojnásobné tržby. V prvním půlroce tomu tak bylo ale u všech digitalizovaných kin. Teď čekáme, co bude dál,“ uvedl.

Úpravy biografu jsou drahé, vedení Blanska se tak dlouho rozhodovalo, zda se do digitalizace pustit. „A malá obec má mnohem méně peněz než okresní město,“ podotkl Langr.

Kino chybělo například lidem v Rájci-Jestřebí. Vedení města tak postavilo víceúčelový sál, kde je i plátno. „Přestože si lidé biograf přáli, teď si raději pouští filmy na domácím kině. Sál si tak zamlouvají zejména školy, které si objednají také film. Sál pronajímáme i skupinkám lidí, kteří se domluví,“ přiblížila Marie Horáčková z rájeckého úřadu.