Stavební úpravy jedné z nejvytíženějších křižovatek budou omezovat řidiče v letních měsících.

Přestože se vrchol české politické scény otřásá v základech, peníze na opravu rondelu, které loni na podzim slíbil ministr dopravy Pavel Dobeš, by do Olomouce měly doputovat.

Spuštění stavby během letošního roku potvrdil i ředitel krajského oddělení Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Martin Smolka.

Zároveň pokračují práce na výměně svodidel na silnici R46 z Olomouce do Vyškova.

„Pro řidiče mám dvě dobré a jednu špatnou zprávu. Dobrá zpráva je, že ministr dopravy Dobeš splnil svůj slib a na obě akce byl vyčleněn dostatek peněz. Druhá dobrá zpráva je, že se opraví dvě místa, která jsou z pohledu statistiky dopravních nehod v Olomouckém kraji nejvíce nebezpečná. Špatná zpráva je, že řidičům budou ztrpčovat život dopravní omezení," uvedl ředitel krajského ŘSD.

Úpravy na rondelu u olomouckého Globusu

Inovovaný rondel by měl fungovat na podzim

V současnosti se vybírá firma, jejíž zaměstnanci začnou po odsouhlasení harmonogramu prací měnit křižovatku v Neředíně.

„ŘSD bude usilovat o to, aby se rekonstrukce křižovatky prováděla za částečné uzavírky v co nejkratším čase. Jakmile budeme znát termín zahájení a bližší časové údaje, budeme čtenáře Deníku v předstihu informovat," slíbil Martin Smolka.

Martin Smolka předpokládá, že nový rondel bude hotový a zprovozněný letos na podzim. Smyslem rekonstrukce je jednak zlepšení kapacity kruhového objezdu tak, aby zejména ve špičkách nedocházelo k dopravním zácpám.

„Budou upraveny jízdní pruhy, před vjezdem do křižovatky nebude provoz stažen do jednoho. Nainstalují se velkoplošné informační tabule pro správné řazení do jízdních pruhů," popsal ředitel olomoucké ŘSD.

Rondel u Globusu

Druhým přínosem stavebního zásahu bude zvýšení bezpečnosti, které mají přinést nová vodorovná značení, doplnění svodidel a zejména položení speciálního protismykového asfaltového nátěru před vjezdem do křižovatky. Zkrátí brzdnou dráhu přijíždějících vozidel.

Předpokládaná cena stavebních úprav je šestnáct milionů korun.