„Představili jsme hanáckou svatbu z let někdy mezi roky 1850 až 1880. Víceméně to byl záznam slavnosti z oblasti Náměště na Hané, který se opíral o písemnou zmínku z té doby," řekl Zbyněk Žůrek z Hanáckého mužského sboru Rovina.

Svatba tehdy trvala tři až pět dní. Její součástí byly námluvy, odprošení nastávajícího ženicha a nevěsty u rodičů a také řada vykoupení.

„Velkou roli kromě rodičů a samotných novomanželů měli jejich mluvčí, kteří za ně vyjednávali. Nepostradatelnou postavou byl takzvaný svat, který vše domlouval od samotného začátku, dneska bychom mu mohli říkat dohazovač," přiblížil Zbyněk Žůrek. Nemohla chybět ani bohatá hostina a nepřehlédnutelný svatební koláč.

„Nedal se jíst. Zabodávaly se do něj na špejlích holubičky z těsta, které si pak hosté odnášeli jako vzpomínku na daný obřad," přiblížil Žůrek.

Vystoupení i jeho scénář plný hanáckých dialogů a písní vznikl stejně jako mužský soubor v roce 2005. V témže roce představení bodovalo na nejprestižnějším domácím folklorním festivalu ve Strážnici.

„Na šedesátém ročníku jsme získali ocenění Laureát Strážnických slavností," vrátil se do nedávné historie Zbyněk Žůrek.

Po scénce padla k zemi olomoucká májka. Svrhli ji dobrovolní hasiči z okolí. Kdo nezaváhal, na památku si z ní domů odnesl pentli.