„Díky dvěma firmám, se kterými spolupracujeme, jsme v areálu odklidili popadané stromy a opravili poničené oplocení,“ řekla Karla Břečková z marketingového oddělení svatokopecké zoologické zahrady.

Návštěvníci by ale měli být při přecházení mezi jednotlivými pavilony obezřetní. Je nutné, aby dbali pokynů, pohybovali se na vyznačených trasách a nevstupovali do lesa. Jedna cesta ještě zůstává uzavřená, dá se ale obejít, aniž by to ovlivnilo prohlídku zoo.

Požár v ulici Šlechtitelů v Olomouci 13. března 2019
VIDEO: Na okraji Olomouce v noci hořelo, škodu odhadují na 5 milionů

Jeleni se nevrátili

Kvůli poničeným plotům v pondělí utekla ze svých výběhů některá zvířata.

Tři daňci evropští, pět jelenů sika a podle posledních zpráv také tři kozorožci.

Zatímco daňci se ještě ten den sami vrátili, jeleni pravděpodobně pobíhají v zalesněné a veřejnosti nepřístupné části zoo.

To kozorožcům se povedlo opustit areál úplně. Naposledy byli spatřeni nedaleko Lošova.

„Nahánět je nemá v tuto chvíli smysl. Spíš bychom je vyplašili. Jeleni jsou zvyklí na lesní prostředí. Kozorožci jsou plachá zvířata a lidem se vyhýbají, takže obyvatelům okolních vesnic nehrozí žádné nebezpečí. Nicméně bychom byli rádi, kdyby se nám je časem povedlo přivést zpět,“ dodala Břečková.

Odstraňování následků vichřice z 11. 3. 2019 v olomoucké zoo
Poničená zoo uvítá i pomoc dobrovolníků. Takto teď vypadá

Vítání jara

Olomoucká zoologická zahrada zůstala po vichřici z přelomu minulého a tohoto týdne mimo provoz dva dny. Zrovna ve chvíli, kdy na Olomoucku začaly jarní prázdniny.

Od středy si už ale mohou žáci a studenti zpestřit volno u zvířátek.

Do neděle v areálu zahrady probíhá vítání jara. Dům dětí a mládeže Olomouc připravil stezku na téma Jarní příroda, která návštěvníkům ukáže i čerstvě narozená mláďata. Až do konce března je možné zapojit se do soutěžní hry.

„Celkem je po zoo rozmístěno deset stanovišť, na každém z nich se nachází tři úkoly. Hrací kartu si vyzvedněte u pokladny, kde také před odchodem z areálu po předložení vyřešené hrací karty získáte zaslouženou výhru,“ lákají pořadatelé.

Kvůli stovkám popadaných a vyvrácených stromů vyhlásila obec Tovéř zákaz vstupu do lesa
U Tovéře se nesmí do lesa, popadaly tam stovky stromů
Irina Popová ve své baletní škole v Olomouci
Irina Popová: Postava není rozhodující, každé dítě je na tanec talentované