Obyvatelé i návštěvníci Olomouce si až do loňského roku mohli v ulicích vybírat z nabídky tří půjčoven elektrických koloběžek a dvou firem zabývajících se půjčováním jízdních kol. Růžové bicykly ale letos v ulicích k dispozici nebudou, firma Rekola se rozhodla, že už je tady dál provozovat nebude. Šedé městské bicykly od společnosti Next bike jsou ve městě nadále k mání.

Jedním z míst, kde se dají sdílená kola vypůjčit je i stanoviště před radnicí na náměstí T. G. Masaryka.
Sdílená kola provozují v Prostějově dvě firmy. Nextbike pokračuje dál

Kdo má zájem o zapůjčení klasické koloběžky, jízdního kola nebo elektrokola, může si vybrat také v dopravním centru Semafor.Elektrickou koloběžku si olomoučtí zájemci v letošní sezoně mohou opět půjčit od firem Bolt, Eagle nebo Lime. Po městě jich bude jezdit stejný počet jako v loňském roce.

S narůstajícím zájmem o elektrokoloběžky se v minulosti objevovaly stížností chodců na nevhodně odložené „stroje“. Radnice s půjčovnami opakovaně jednala a hledala společné řešení. Loni v srpnu byla v olomouckých ulicích bílou barvou vyznačena speciální místa vyhrazená pro parkování koloběžek, ta totiž až do té doby měla jen virtuální podobu a zobrazovala se pouze uživatelům v aplikacích.

S provozovateli půjčoven elektrických koloběžek se vedení města znovu sešlo také před začátkem nové sezony. Společně vyhodnotili loňskou sezonu a nastavili pravidla pro tu letošní.

Sdílené koloběžky v Olomouci
V Olomouci mají přibýt další sdílené koloběžky. Radnice rozjela infokampaň

„Obnovou prošlo veškeré vodorovné značení, které ve městě vymezuje parkovací zóny pro sdílená kola a elektrokoloběžky. Firma Bolt vylepšuje možnosti, jak hlásit problémy, které souvisí se špatně zaparkovanými nebo odstavenými koloběžkami. V řádu týdnů se kontakt objeví i jako samolepka na koloběžkách,“ informovala o novinkách mluvčí města Radka Štědrá.

Na špatně zaparkované kolo nebo elekrokoloběžku od některého ze zmíněných provozovatelů mohou lidé upozornit prostřednictvím https://sdilena.olomouc.eu/#hlaseni .Podrobné informace o možnostech výpůjček jízdních kol a elektrokoloběžek jsou zájemcům k dispozici na https://sdilena.olomouc.eu/ .